Allmänt

Åh, vilket djurliv: Vides kaniner

Text Karin Pettersson Skarby Foto Anders Eliasson & Karin Pettersson Skarby

Kanske har våra husdjur aldrig varit viktigare än de har varit det sista året. Under pandemin har husdjur hållit oss sällskap, värmt våra sängar, fått oss ut och delat våra tankar – kritiklöst. För många har djuret varit en bästis, en kompanjon som delar vår vardag, som livar upp och ger kärlek.

Det finns många olika slags sällskapsdjur. Yippie Härnösand har mött några djurägare i stan som har gjort sina unika val.

Varför kaniner?

– För att vi testade att ha kaniner två veckor en sommar och jag tyckte det var väldigt roligt. Jag tjatade att jag ville ha kaniner och fick Prick och Fläck i födelsesdagspresent när jag fyllde nio år.

Vad är det mysigaste med Prick och Fläck?

– Att de är mjuka och ganska sociala.

Vad gör du med dem?

– På sommaren mest leker jag med dem, går med dem i koppel, tittar på dem, gosar och jag har byggt mycket till dem, små trähus och hopp, och jag har gjort gångar till dem i snön nu i vinter.

Mitt husdjur
  • Vide Sjölander
  • Ålder 10 år
  • Bor Stenhammar
  • Familj Mamma, pappa och två syskon
  • Gör Går fyran på Kastellskolan
  • Husdjur Gepardkaninerna Prick och Fläck (och en hund)
Gepard rex kanin

Tamkaniner härstammar från vilda kaniner i västra Europa och norra Afrika. Kaniner blev husdjur redan under romartiden. Rexkaniner är en ras med len, plyschaktig päls. Rasen härstammar från Frankrike, där den först avlades fram 1919. Gepard är en vacker teckning.