Eldsjäl Yippie 9 2022

Joakim Drejare

Text Olof Wigren Foto Kenneth Zetterlund

Fler bilder:

Joakim Drejare har fler fritidsintressen än händernas alla fingrar. De flesta av dem kretsar kring naturen.
Att vandra i skog och mark är närmast en passion och nu hoppas han kunna inspirera fler till det. Bland annat genom att se till att Janne Vängmanleden rustas upp.

Under pandemin gick Joakim Drejare i pension. Under samma pandemi började allt fler svenskar ägna sig åt friluftsliv.
Bara en promille av dem väljer att, som Joakim och hans fru Lena, gå delar av Santiago de Compostela-leden i Spanien. Men många hittar i alla fall ut på leder och stigar i trakterna där de bor.
– För vår del blir det andra gången vi går på den spanska leden, berättar Joakim några dagar innan han och Lena sätter sig på tåget för färden söderut.
– Vi var där för tre år sedan med kompisar och gick 15 mil under tio dagar. Det var en så positiv upplevelse att Lena och jag sa att ”…vi gör det igen när vi blir pensionärer”, och det är vi ju nu. Totalt är Santiago de Compostela-leden 70–80 mil lång men vi går nog inte hela sträckan. Några sträckor funderar vi på att cykla, även det är ett suveränt sätt att färdas på.

Joakim pratar om att göra det till en lustfylld upplevelse, inte till en fysisk utmaning.
– På vår färd vill vi se, stanna till, träffa andra vandrare, vara spontana och njuta.
Annat var det förr.
– När vi var unga, skrattar Joakim. Då kunde det bli långa, krävande fjällvandringar med tung packning och många nätter i tält.
– Vi har också vandrat i Nepal och gjort äventyrsresor till bland annat Indien och Mellanamerika där vi tagit med oss barnen.
– Men med årens rätt har vi blivit lite bekvämare. Vi har våra små skavanker och det är skönt att inte ha maximal packning med sig.

Det är med det som med engagemanget i Svenska Turistföreningen. Det ska vara roligt, behagligt, lagom utmanande och kännas gott i hjärtat.

Som lokal STF-ordförande är Joakim en vandrande förebild för friluftsliv.
– Jag ha länge varit passiv medlem i STF men när jag slutade jobba tackade jag ja till att bli ordförande, säger han.
– Min och vår ambition är i första hand att erbjuda vandringar och andra intressanta aktiviteter för alla i kommunen. Att fånga upp det intresse som finns här och att stimulera till att komma ut i naturen ofta.

Han har märkt att pandemin bidragit till att friluftslivet blivit mer attraktivt för många.
– Delvis beroende på restriktionerna som rådde, att man inte kunde träffas på samma sätt som innan och inte heller kunde resa på samma sätt. Nu är det ju som ”vanligt” igen, men jag tycker mig ändå märka att fler ”hemestrar” och har fått upp ögonen för den svenska naturen.
STF Härnösand har också provat så kallade pop–up–vandringar.
– Vi har skickat ut information till våra medlemmar och på kort varsel bjudit in till kortare, stadsnära vandringar. Gensvaret har varit jättebra. Vi har varit 10–20 glada vandrare varje gång.

Vandringarna har exempelvis genomförts i trakterna av Nickebo, Högslätten, Sälsten, Sparrudden, Bondsjön och i Joakims egen närterräng kring Vårdkasberget.
– Upplägget är enkelt. Vi samlas på angiven plats, har fika med oss, går nån timme, stannar för fika och går tillbaka.
Sedan har STF även sitt ordinarie program, med något längre vandringar.
– Då samlas vi i regel på ”Donken” i stan (McDonald´s – vår anm.), samåker i bilar till exempelvis Häggdånger och Älandsbro, Hemsön och Gussjön och tar en halvdag i skogen. Det finns så många fina ställen!

Varje termin presenteras ett nytt vandringsprogram.
– Vi har duktiga guider/ledare som hittar och ”rekar” nya vandringsturer hela tiden, säger Joakim.
Själv vill han nu, med STF i ryggen och Härnösands kommun som samarbetspartner, skaka liv i Janne Vängmanleden.

Denna led, som har funnits i drygt 20 år, går mellan kyrkorna i Säbrå och Viksjö, genom Stigsjö.
– Jag fick faktiskt idén till mina planer när jag läste en artikel i Yippie, förklarar Joakim.
– Det är ju ett enormt tryck på lederna i norra delen av Höga Kusten – främst Höga Kustenleden och Världsarvsleden – och det har varit köproblem i Skuleskogens entréer för alla som vill vandra där. Det behövs fler leder som kan avlasta de andra och Janne Vängmanleden kan bli en sådan.

Dessutom kan den bli en dragare för Härnösands kommun, för friluftsfolket.
– Leden behöver märkas upp ordentlig igen och röjas på några ställen. Genom samarbete kan kommunen tillsammans med olika föreningar på ganska enkelt sätt få till en riktigt fin led.
– För STF och alla vandrare i kommunen kommer den att innebära ett lyft. Att gå hela leden eller en eller ett par etapper kommer att tilltala många.

Särskilt eftersom Janne Vängmanleden är en väg in i Mjällådalens naturreservat (invigs den 8 oktober) som sträcker sig från Härnösands kommun in i Timrå kommun.
– Leden i kombination med naturreservatet är väldigt intressant. Västanåfallet kommer att bli en knutpunkt för naturupplevelser och här passar Janne Vängmanleden bra in.
– Tillgängligheten till leden är också bra. Man kan till exempel ta bussen från stan till en punkt utefter leden, gå en sträcka och hoppa på en buss tillbaka igen.

 

Röster om Joakim:

Olle Bertilsson.

Olle Bertilsson, vän:
”Jag har känt Joakim genom jobb och privat under 25 års tid. Han är en nyfiken person som är intresserad av det som händer runt honom och gillar att röra på sig.
Joakim har både i jobbet och privat hjälpt personer som är i behov av stöd i livet.
Många har tänkt tanken att ”man borde” engagera sig och hjälpa till. Joakim har gjort det i praktiken.”

 

Eva Goës.

Eva Goës, vän och partikamrat i Miljöpartiet:
”Joakims omtanke om andra och hans sociala patos fick honom att byta bana, gå från hälsoinspektör till integrationspedagog, mitt i livet. Det kändes helt naturligt!
Som kollega i politiken märktes hans vilja till samförstånd och inkludering. Vi kamperade ihop i tolv år och vi litade fullkomligt på varann. På fritiden var han friluftsmänniska och att han började med keramik blev ett sätt för honom att lyda sitt inre jag. Detsamma gäller hans Indienbesök med meditation och hälsa. Han är en livsbejakande mogen man full av glädje, fart och fläkt.”

 

Tips från Joakim:

Som rutinerad vandrare kan Joakim Drejares råd till mindre erfarna vandrare vara värdefulla: Att vandra är enkelt!
– Det är bara att ge sig ut, gå en sväng, ta sikte på något ställe du är nyfiken på och njuta av att vara ute och av naturen!
Om du är nybörjare och/eller osäker; gå gärna i sällskap med någon.
– Ha en laddad mobiltelefon med dig liksom enklare förband. Ladda gärna ned den speciella SOS–appen på din smarta mobil, som gör det enkelt att tillkalla hjälp om du råkar ut för en olycka.
Gå i din egen takt.
– Var snäll mot dig själv och variera dina vandringar.
Välj leder och stigar som passar just dig.
– Har du till exempel problem med balansen, ge dig inte på Härnö Trail utan gå efter vägar. Du kan efterhand trappa upp längd och svårighetsgrad, men gör det efter din egen förmåga och lust.
Ha alltid fika med dig.
– Dels är det bra att dela upp sträckor så att det inte blir för krävande, dels är det alltid trevligt att sätta sig ned, ta en kopp kaffe och en macka eller en bulle i naturen.
Ha stabila skor.
– Är du nybörjare behöver du inte lägga flera tusen kronor på vandringskängor det första du gör, det går bra med fritids– och träningsskor. Men de måste vara stabila. Inga slippers eller träskor på en vandring. Det är bra med dubbskor när det är halt.
– Jag vill också tipsa om Härnösands vandringsguide som finns på biblioteket och kan laddas ned som PDF på kommunens hemsida. Den är fin och informativ.
– Naturligtvis vill jag till jag även tipsa om att gå med i STF, där hittar du vana vandrare som gärna ger råd och gott sällskap, se mer på vår hemsida:
https://www.svenskaturistforeningen.se/engagemang/lokalavdelningar/stf-harnosand/


FAKTA

NAMN Gustav Peter Joakim Sundberg Drejare. Gifte till mig namnet för 35 år sen.
ÅLDER 66 år, en av de berömda -56:orna.
BOR I radhus på Hellzengatan, vid Vårdkasens fot.
FAMILJ Livskamraten Lena, tre utflugna barn; Mattias, Johanna och Martin, plus fem barnbarn och två systrar.
YRKE Före detta miljöhandläggare och socialarbetare.
INTRESSEN Att träna i naturen; springa trail, vandra, åka skidor, gå med snöskor, paddla, cykla, röja på landet, såga solosåg och bygga saker. Träffa barn, barnbarn, släkt och vänner. Köra motorcykel, kolla serier, resa, Hasty Patience, ja, listan kan bli lång… när resten av livet är fritid!
DET BÄSTA MED HÄRNÖSAND Det är en fin liten stad med cykelavstånd till allt och ett rikt kulturliv!
VANDRINGSTIPS På Vårdkasen finns massor av spår och stigar att upptäcka. Allt ifrån korta, välskötta och välmärkta rundspår till spännande småstigar som leder till nya fina upplevelser. Kanske tar du dig rent av över stock och sten och berg till Smitingen?

LIVSLINJEN

1956 Föddes på S:t Göran, Kungsholmen i Stockholm. Växte upp i Danderyd, pappa var statsvetare och mamma socionom.
1975 Flyttade hemifrån, till Malmö, ett halvår.
1976 Gjorde lumpen på Gotland.
1978 Reste buss till Indien med ”Den resande folkhögskolan”. Utbildning och bussbyggande i två månader, fyra månaders resa och två månaders efterarbete.
1980 Började treårig miljöutbildning i Umeå.
1981 Träffade Lena.
1983-95 Jobbade som miljöinspektör i Järfälla, bodde i Danderyd och Upplands Väsby.
Varvade jobb och barnledighet.
1986 Gick en intensiv stamningskurs för att försöka komma till rätta med min stamning, ett stort problem jag haft sen barndomen.
Som sakta blivit bättre!
1987, -89 och -95 Fick våra tre barn.
Det bästa som hänt mig!
1995 Vi flyttade till Härnösand den 30 april och den 11 juni föddes Martin på en garageuppfart i Gustavsvik, med mig som ”barnmorska”.
En stressig till en häftig upplevelse!
1995–2003 Jobbade i Timrå, på Kommunförbundet och på Länsstyrelsen med olika miljöfrågor. Varvade jobb och barnledighet.
2003–2006 Läste beteendevetenskapligt program på Mittuniversitetet.
1998–2018 Engagerade mig, periodvis, i lokalpolitiken, i Miljöpartiet. Svårt och utmanande men roligt!
2006 Började arbeta på Semret med ensamkommande flyktingbarn. När denna flyktinggrupp minskade, kring 2015, kompletterade jag med jobb på SFI och Bogården (kommunens sociala utredningshem). Då gick jag också ner i arbetstid, var ledig över sommaren för att njuta mer av vår finaste årstid.
2007 Köpte en Solosåg. Det är så inspirerande att såga eget virke och bygga saker.
2020 Under pandemin blev det lite jobb och jag avslutade mitt yrkesliv med en kort, rolig, karriär som keramiker.
2021 Kom med i styrelsen i den fina föreningen STF, Svenska Turistföreningen, och blev lokal ordförande där i våras.
2022 Nu är jag och Lena nyblivna pensionärer och är för tillfället på en tvåmånaders Interrail-resa. Bland annat handlar det om vandring, på Santiago de Compostela-leden i Spanien.

Artikeln publicerades i Yippie 9 2022 på sidan 54