Reportage Yippie 6-7 2021

Janne Vängmanleden 2021 – vandra västerut

Text & foto Karin Pettersson Skarby

Fler bilder:

Om du har gått i skog och mark i Säbrå och Stigsjöbygden, har du sett dem: Skyltarna det står Janne Vängmanleden på. En nyfiken själ vandrar in på det digitala världs­nätet nätet för att hitta en karta, information, ett svar på vad de här gul-gröna skyltarna försöker leda oss. Jag hittar ingen karta på Janne Vängmanleden, den är inte omnämnd i Härnösand kommuns vandringsguide, den verkar vara glömd och övergiven.

Det jag hittar på nätet, är information från 2010:
”Den populära Janne Vängmanleden längs Stigsjöbygden förbättras nu med bättre skyltning, märkning och viss omdragning. Det här sker innanför ett länstäckande projekt för uppgradering av vandringsleder som MittSverigeTurism står bakom. Till midsommar är leden nu färdig och ’gångbar’ från Säbrå kyrka till Sunne. Resten av sträckan till Janne Vängman-torpet väntas bli klar till slutet av juli. Från Janne Vängman-torpet går en 6 km lång vandringsled upp till Rotsjögård. Därifrån kan man fortsätta ner till Mjällån och längs Mjällån upp till Västanåfallet. Den här vandringsleden är märkt från Rotsjögård till Svedjorna söder om Västanå. För mer information se www.mittsverigeturism.se ’vandra i Västernorrland’.”
Den webbsidan finns inte idag. Våren 2011 gick Mitt Sverige Turism i graven.
På vandringsled.se står det om Rotenleden och Janne Vängman-leden: ”Vandring från Västanå (Bruk) till Rotsjögård, och vidare till Janne Vängmantorpet och Janne Vängmanleden. Leden är märkt med gula prickar på träd. Dessutom finns skyltar bl a vid vägkorsningar. Längst vägarna finns få eller inga markeringar”, börjar beskrivningen som tar utgångspunkt vid Västanåfallet.
Jag bestämmer mig för att gå andra vägen, från Säbrå kyrka.

Se vandringens delar här:

(går också att ladda ner som PDF här >>>)

 

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2021 på sidan 33