Härnösand Yippie 2 2021

Digital dörrvakt håller koll på besöksantalet

Att beräkna hur många kunder som får vistas i butiken i coronatider är enkelt. Att i varje ögonblick ha koll på hur många som faktiskt finns där är betydligt svårare.
Men nu har ett hundratal butiker över hela landet en lösning: digital dörrvakt – made in Härnösand!

Okej, själva dörrvakten är inte tillverkad i Härnösand, men idén och mjukvaran som gör lösningen möjlig kommer raka spåret från företaget Starbits utvecklingsavdelning på Tobaks.
— Vi fick förfrågan vid årsskiftet och kunde snabbt lösa uppgiften. Det handlade om ungefär en veckas utvecklingsarbete för att få allt på plats, säger Starbits vd Anders Nilsson.
Så vad är en digital dörrvakt? Enkelt förklarat är det en kamerasensor i taket vid entrén som kommunicerar med sensorer i butiken och vid kassorna. Tekniken gör det möjligt att i varje ögonblick ha koll på hur många kunder som befinner sig i butiken. Siffran visas på en skärm vid entrén så att kunderna själva kan se om det är trångt eller inte i butiken.
Når kundantalet det maximalt tillåtna så blir skärmen röd och kunder och personal får besked om att nu är det stopp.
— Tekniken är mer noggrann än fotoceller. Kameran kan urskilja även två personer som går tätt och håller varandra i handen eller en förälder som bär på sitt barn, säger Anders Nilsson. Och allt sker automatiskt. Butiken kan leva upp till coronakraven utan att behöva ta in entrévärdar ska räkna och kontrollera på plats.
Omkring hundra butiker över hela landet får den digitala dörrvakten i ett första skede. Stora Coop i Härnösand är en av dem.
Ordern på de första digitala dörrvakterna är värd mångmiljonbelopp för Starbit. Och Anders Nilsson ser en stor potential för tekniken även när pandemin har klingat av.
— Absolut! Just nu kommer den att användas som ett ”trängselskydd”, men i ett senare skede är den oerhört användbar för avancerad kundräkning eftersom den kan göra skillnad på olika kundgrupper och se HUR kunderna rör sig genom butiken. Vi tror jättemycket på den här tekniken.

Artikeln publicerades i Yippie 2 2021 på sidan 49