Härnösand Yippie 4 2020

Gullan tar plats i taket

I drygt tvåhundra år hade Härnösand det enda gymnasiet norr om Gävle. Många blivande samhällstoppar passerade Härnösand på väg mot stjärnorna. Några av de mest bemärkta har hedrats genom att få sina namn fästa i takfrisen i före detta Läroverkets/Landgrensskolans aula. Nyligen fylldes frisen på med de två sista namnen, och – tada! – efter 21 män blev det äntligen dags för en kvinna. Håll till godo – här är Gullan & gubbarna!

Gullan Bornemark – NY! (1927– )
Musikdirektör, musikpedagog, kompositör
En musikmaskin som årtionde efter årtionde fortsätter att producera sånger och kompositioner för många olika sammanhang. Har examen både som musiklärare och kyrkomusiker. Framförallt är hon dock känd för sina barnvisor, totalt över 400 stycken. Den första visboken, ”Gubben i lådan”, kom ut 1962 och sedan dess har hon fortsatt att ge ut sångböcker och skivor.
I hennes rika produktion hittar vi bland annat klassiska barnvisor som ”Är du vaken Lars”, ”Sudda sudda (… bort din sura min)”, ”Gubben i lådan”, ”Min ponny” och ”Det är så härligt att gå i solen”. Hon är också känd för sina sångtexter om trafik, som ingick i barnprogrammet ”Anita och Televinken”. Hon har också skrivit psalm nummer 799 i psalmboken, ”Att mista en vän”. Bor idag i Malmö.

 

Nils Gissler – NY! (1715–1771)
Provinsialläkare, lektor, ledamot av Vetenskapsakademin
Universalsnille som trots uppväxten under mycket fattiga förhållanden, via gymnasiet i Härnösand, tog sig till Uppsala universitet där han läste allt från teologi, meteorologi, astronomi och matematik till medicin och farmakologi. Han blev Linnés lärljunge innan han 1744 återvände till Härnösand där han var lektor i både logik och naturlära samtidigt som han tjänstgjorde som provinsialläkare. Gissler betraktas som den första läkaren i det egentliga Norrland. Anlade en botanisk trädgård i Härnösand och skrev vetenskapliga uppsatser om en mängd olika ämnen och var medlem av Vetenskapsakademin.

 

Artikeln publicerades i Yippie 4 2020 på sidan 22