Härnösand Yippie 4 2020

I huvudet på Lisa

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Lisa Jodensvi flyttade till Härnösand från Göteborg för bara några veckor sedan. Friluftsmänniska, matematiknörd och matglad är några ord som beskriver henne.

 

Om att flytta norrut

Att jag sökte mig norrut beror på att energin finns här, om man inte vill jobba med kärnkraftverk. Min sambo jobbar inom vården och kan arbeta var som helst. Vi funderade på Norge, men så var vi och vandrade i Höga kusten. I Skuleskogen stötte vi på Joakim Byström från Absolicon och han sålde verkligen in Härnösand! Han berättade om alla roliga företag och miljösatsningar som finns här. Jag fick senare två napp på jobb och det på Hemab passade mig perfekt. Allt drog hitåt.

Om Härnösand

Hela Härnösand är som ett smultronställe! Jag har varit på orrspel på Fälleberget och det är en av många favoriter hittills. Smitingen är jättefint, inte minst eftersom jag är förtjust i grottor och stenar i olika former. I Göteborg var det ett projekt att ta sig ut i naturen. Jag vill hellre bo nära naturen och att det är ett projekt att ta sig in till stan. Det häftigaste med Härnösand är att alla är så trevliga, så genuint vänliga och tar sig tid. Jag har blivit så välkomnad! Men folk borde sluta vara så förvånade att vi flyttat hit. Det är den första frågan alla ställer, varför vi flyttat just hit, som om det vore obegripligt. Var stolta i stället och säg att ja, det här är ju verkligen det bästa stället att bo på!

Om miljömedvetenhet som hobby

Jag är scout i grunden. Att ha ett miljöengagemang är en livsstil, att vara medveten om sin relation till miljön, men det är också som en hobby och det finns alltid något nytt att testa, till exempel matvanor, sätt att resa, att sortera och handla bättre. Man kan byta ut små saker hela tiden och ha det inbyggt i sin livsstil, att alltid bli lite bättre. Det är som när folk är intresserade av viner, till exempel, och lär sig om dem och hittar nya att prova. Man kan alltid hitta sätt att vara miljövänligare. Ett tips till alla är att fundera: Finns det något i min tillvaro som är enkelt att göra och som skulle göra stor skillnad? Där kan man börja, för det är kul när det är enkelt men samtidigt ger stor effekt! Går man runt med öppet sinne och kollar kan man verkligen välja fina saker. En av mina favoriter är kängorna jag har på mig nu.

Om friluftsliv

Vi vandrar i fjäll och skog, klättrar, åker skidor, paddlar, dyker … Nu är jag peppad på längdskidåkning också. I Göteborg, där jag bodde tidigare, fanns det inte så mycket möjligheter till skidåkning men här finns ju allt, och all slags natur! Finns det ingen snö kan man vandra; finns det snö kan man åka skidor. Jag är glad att det hann komma lite till snö nyligen, efter att vi flyttat hit! Nu hyr vi det här huset och kommer inte att ha det så länge till, men jag älskar att ha så nära till havet och att kunna se det från sovrumsfönstret.

Om jobbet

Som digitaliseringsutvecklare jobbar jag framför allt med att ta vara på teknik och information som samlas in kring Hemabs olika verksamheter. I praktiken betyder det att jag får in en massa olika siffror som jag använder till att göra Hemabs tjänster snabbare, säkrare, miljövänligare, billigare, roligare och helt enkelt bättre för både kunder och anställda. Jag är matematiknörd från början, men ju mer man pluggar, desto mer undrar man varför man gör på vissa sätt i samhället och till slut ville jag jobba med hela samhällsplaneringen. Hur får man ihop hela säcken med miljö, människor, teknik och ekonomi? Jag utbildade mig till civilingenjör i maskinteknik och har en master i hållbara energisystem. Det jag pluggat är alltså matte, teknik, energi och samhällsplanering. Det häftiga med Hemab är att de jobbar med allt detta i samma företag.

Om mat

Jag är väldigt bra på att äta! Riktigt bra. Och jag gillar allt! Min sambo säger att jag absolut inte skulle kunna sätta betyg på mat, för jag tycker att allt är jättegott, men sedan finns det saker som är ÄNNU godare. Choklad är nog det godaste jag vet. Jag är också väldigt förtjust i mackor och min sambo Claes bakar fantastiskt surdegsbröd. På Toppstugan har jag ätit en gratinerad zucchini som var helt fantastisk. När jag lagar mat själv är jag praktisk och gör storkok till matlådor, men Claes är intresserad och provar en massa nya recept, persiska rätter och allt möjligt, vilket förstås passar mig perfekt!

Lisa Jodensvi

Ålder 30 år.
Familj Sambo, resten bor i Uppsala där jag är född.
Bor Härnön, vid havet.
Gör Digitaliseringsutvecklare på Hemab.

Artikeln publicerades i Yippie 4 2020 på sidan 24