Härnösand Yippie 13 2022

I huvudet på

Ida Skogström

Text Lennart Lundberg Foto Kenneth Zetterlund

Om att göra politisk comeback
Dels för att Eva-Clara Viklund tagit över som gruppledare. Det nya ledarskapet har bytt ut det som jag tidigare varit kritisk till inom Moderaterna. När jag fick reda på att Anders Gäfvert skulle ingå i revisionen och inte kommer delta i övrigt kommunpolitiken bestämde jag mig för att återkomma. Även om jag knappt hunnit sluta.

Om sina hjärtefrågor i politiken
Det är näringslivsfrågorna. Att se till så att vi får ett näringsliv som blomstrar och kunna öka antalet arbetstillfällen i Härnösand. Vi måste ju öka sysselsättningen, det är en ödesfråga för Härnösand.

Om Sverigedemokraterna
SD har nya namn som jag inte gjort mig bekant med. Under mina år har SD hållit en nivå som inte gagnat Härnösand direkt. Och jag har ju sagt att jag personligen inte tänker samarbeta med Sverigedemokraterna och det behöver jag inte heller göra som ersättare i kommunstyrelsen. Men röstar de på våra förslag är det helt okej och jag skulle kunna rösta på deras förslag om det är ett bra förslag. Men det betyder inte att jag kommer att samarbeta med SD.

Om Anders Gäfvert
Jag och Gäfvert ligger nog ganska nära varandra rent ideologiskt. Sakpolitiskt kan vi nog skilja oss åt en del och framför allt när det gäller vägarna till politiken. Han har en annan spelidé tror jag.

Om att samarbeta med andra partier
Jag är också kritiskt till att samarbeta med Vänsterpartiet. Men i övrigt vill jag gärna se samarbete över blockgränserna. Och då är både Kristdemokraterna (som nu stödjer S-majoriteten i Härnösand) och Centerpartiet viktiga. Jag hoppas på ett bra klimat i kommunstyrelsen där vi kan lyssna och ta till oss vad ledamöterna kommer med, oavsett partitillhörighet. Det hade heller inte varit helt otänkbart att hitta samarbete med Socialdemokraterna även om deras politik ligger långt ifrån mina politiska åsikter.

Om att vara politiker och småbarnsförälder
Jag har väl inte direkt den tiden som skulle krävas för att gå in som ordinarie ledamot i kommunstyrelsen. Nu kan jag ju vara borta vid något sammanträde. Jag arbetar halvtid. Vi delar lika på barnledigheten och det fungerar mycket bra.

Om att blivit politiker utan att vara vald
Nu är jag ju politikervald och inte förtroendevald och det är ju inte Härnösandsborna som röstat fram mig denna gång. Men jag har märkt att jag har stöd. Flera som jag inte känner kommer fram och tyckte att det var synd att jag hade hoppat av.

Om att vara politiskt engagerad
Det är väldigt roligt och jag hoppas att det ska bli ännu roligare med den nya moderatgruppen. Så jag tror att det här kommer att bli bra.

Ida Skogström

ÅLDER Nyss fyllda 27 år (fysiskt 44, mentalt 23)

FAMILJ Gift med Mikael, sonen Frej sedan 6 månader

INTRESSEN Jobb, träning, att äta god mat, styrelse och förbättringsarbete i alla former.

Artikeln publicerades i Yippie 13 2022 på sidan 10