Hem & trädgård Yippie 9 2022

Härnösandsfamiljen vid Södra sundet

Text Linda Saltin Foto Frida Sjögren

Fler bilder:

Ida Skogström och Mikael Bäckman har hittat sitt drömläge vid Södra sundets strandkant. Och de har också hunnit med att skaffa både hund och barn sedan de flyttade in i huset för snart tre år sedan.
– Jag älskar att bo här ute. Det är så fint i Solum, säger Mikael.

Solen skiner denna höstdag när Ida öppnar dörren till det blå huset och hälsar oss välkomna till Barrvägen vid Södra sundet. Frej, tre ­månader, ligger lugn och nöjd i pappa ­Mikaels famn och kollar på fotboll på tv:n och hunden Iris viftar glatt på svansen.
– När vi flyttade hit var det verkligen som en känsla av att komma hem för mig, jag är uppvuxen i Solum. Att få bo nära vattnet och ha en trädgård och närheten till familjen betyder mycket, säger Ida.

Ida trivdes i lägenheten de hade totalrenoverat på Brunnshusgatan och ville egentligen inte börja leta hus just när de vara klara med lägenhetsrenoveringen. Men när möjligheten att få köpa det blå huset, som Ida alltid hade gillat, så slog de till direkt.

– Egentligen gillar jag högt i tak och välvda stora fönster, men det fick ge vika för läget. Huset är mysigt och lagom stort, säger Ida.
– Vi hade nog inte haft hund och barn redan om vi hade bott kvar inne stan. Iris trivs också bra härute, fortsätter hon.
– Ja, under sommarhalvåret badar Iris säkert tio gånger om dagen, fyller Mikael i.

I november har Ida och Mikael bott tre år i huset som är byggt 1980. De har målat både invändigt och fasaden samt bytt några golv. Paret har haft ett hållbarhetstänk när de renoverat huset på 120 kvadrat.
– Vi lade in nytt golv på nedervåningen och så har vi målat. Annars har vi låtit det mesta vara. Taket var ljusmålat redan när vi flyttade in, säger Mikael.

Mikael är mer för att riva ut medan Ida vill känna in och blanda både gammalt och nytt.
– Jag råkade lägga ut den här lampan på Härnösands köp- och säljsida på Facebook utan att fråga Ida och det blev inte så populärt. Jag fick ta bort annonsen direkt när hon upptäckte det, säger Mikael och pekar på en eftertraktad designlampa i mässing från 70-talet.
– Ja, det var tur att jag såg annonsen! Gamla grejer blir det personliga i huset, så att huset får en själ, säger Ida som är glad över att lampan är kvar i familjens vardagsrum.

Ida berättar sedan att vaggan från 1800-talet som Mikaels mormors mor och mormor har sovit i nog är den äldsta möbeln de har i hemmet:
– Så du har faktiskt också bidragit med en gammal möbel, säger Ida och vänder sig till Mikael, innan hon går vidare från vardagsrummet och visar en byrå i hallen som kommer från hennes farfars föräldrahem.

När de skämtar om nästan-försäljningen av lampan låter de som ett gift gammalt par, fast de bara varit äkta makar i drygt ett år. Ifjol sommar gifte de sig vid Nicke-bo, men de träffades redan 2016 på Hamnkrogen när Mikael var hemma från studierna i Lund över sommaren. Och sedan följde en tid av långdistansförhållande innan Mikael hade pluggat klart och äntligen kunde flytta hem igen.
– Det var lite väl långt att pendla emellan, säger Ida som har bott i princip hela sitt 26-åriga liv i Härnösand.
– Jag saknade Härnösand, det var helt fantastiskt att få komma tillbaka hem till Ida och stan, säger Mikael och blickar ut över havet.

Familjen Skogström Bäckman

ÅLDER Mikael 32 år, Ida 26 år, Frej 3 månader, Iris 2 år.
BOR Barrvägen vid Södra sundet.
GÖR Ida är projektingenjör i familjeföretaget HSTA, Mikael IT-arkitekt på Portal Plus. De delar på föräldraledigheten och är hemma halva veckan var med Frej.
FRITID Både Ida och Mikael spelar golf. Mikael tränar fotboll med Älgarna och Ida tränar på gym. ”Vi är foodies – vi gillar att gå ut och äta god mat. Engströms och Jonatan Norberg på Logen är våra favoriter i stan.”

Artikeln publicerades i Yippie 9 2022 på sidan 46