Härnösand Yippie 10 2022

Kär i Härnösand

Text Lennart Lundberg Foto Kenneth Zetterlund

De träffades i Grekland. Och har bott ihop i många år i London. På självaste nationaldagen den sjätte juni år lämnade de bostaden i norra London för att flytta till Härnösand.

Philippe som kommer från Frankrike och Claire med irländska rötter är född och uppväxt i London. De träffades i Althen och flyttade senare till Claires hemstad London där de bodde i några år. Men i år kom de på att de vill göra något annat av sina liv.

– När vi bestämde oss för att flytta till Sverige gjorde vi en lista på olika orter, bland annat Kristinehamn, Gävle och Luleå utifrån befolkningens storlek, berättar Claire.
Luleå föll bort.
– Det kändes som att det var lite för långt norrut, säger Philippe
Men Härnösand kändes bra med sin litenhet, men också med en fungerade stadskärna med butiker och annat utbud.
– Hittills har vi blivit positivt överraskade, inte minst av de vackra omgivningarna och de trevliga människorna som hälsar på oss. Det hände aldrig i London, säger Claire.
Nu väntar de på att snön ska komma. Och få möjlighet att testa skidor.
– Jag har åkt förut när jag var yngre, säger Philippe som är glad att det finns en backe näst intill på gångavstånd.

Claire som ansvarar för ett digitalt system för att britter ska få kontakt med sjukvården kan arbeta hemifrån framför datorn.
– Jag har en dansk chef och jobbar med ett finskt system som fungerar lika bra från Härnösand som från London under förutsättning att jag har tillgång till nätet.
Philippe började på Erikshjälpen när han kom till Sverige men har trots sina bristfälliga kunskaper i Svenska kunnat få arbete på Waynes Coffee.
– När det gäller beställningar så förstår jag, men när det blir småprat om annat har jag det lite svårare att hänga med, säger han.

Claire har som målsättning att komma ut i samhället och träffa svenskar för att lära sig språket.

– Jag lär mig inget när jag bara sitter framför datorn. Men jag lärde mig grekiska när jag bodde i Grekland och franska under åren i Frankrike. Så det ska nog gå att lära sig svenska också.
Philippe som är musiker vill också hitta kollegor i Härnösand.
– Vi har upptäckt Öbacka jazz och blues och kommer nog att gå dit någon kväll, säger han.
De har redan hittat stigar och grillplatser bland annat ned emot Sälsten. Och det finns mer för dem att upptäcka i Härnösand.
– Hittills är vi bara positivt överraskade hur vi har blivit mottagna och vilken vacker plats vi har flyttat till. Här vill vi fortsätta att bo, säger Claire.

Artikeln publicerades i Yippie 10 2022 på sidan 10