Härnösand Yippie 10 2020

Konstfack kollade hållbart boende i Härnösand

Fjorton studenter från Konstfack i Stockholm arbetar med hållbart boende.
Lämplig ort för studiebesök: Härnösand!

Det hela började med att Anna Karlström, som är uppväxt i Härnösand, träffade lektor Sergio Bravo Josephson runt ett fikabord hos gemensamma bekanta utanför Nordmaling. De började prata om hållbart boende och att samhället behöver en omställning.
Sergio är ansvarig för kandidatutbildningen på institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation på Konstfack i Stockholm. Han försöker utvidga undervisningen för att kunna hantera aktuella samhällsfrågor. Anna på sin sida har pluggat miljövetenskap och hållbar utveckling.
– Jag tycker inte det finns bra alternativ idag för hållbart boende. Bostäder med miljö i fokus, med matproduktion och delekonomi, i stadsnära miljöer, säger Anna.
Sergio höll med och har i höst tagit med sig 14 studenter på fältstudie till Härnösand där studenterna bland annat fick möta Härnösands kommun, som berättade om kommunens hållbarhetsstrategi, och Peckas naturodlingar, där de lärde mer om kretsloppsodling och ekologi.
– Att komma hit är ett pedagogiskt grepp. Det är nyttigt för studenterna, säger Sergio.
Konstfackstudenterna kommer att nu fortsätta att samla ihop, reflektera och kartlägga vad som finns i Härnösand, och ta fram idéer på hur ett hållbart bostadsområde kan se ut – utifrån Annas visioner och i samarbete med kommunen.
Sergio hoppas att de kan komma tillbaka till Härnösand med en utställning av studenternas arbete vid ett senare tidpunkt.
Studenterna tycker de har haft ett par intressanta dagar och att de har fått en annan förståelse och mer kunskap på fältstudien.

Artikeln publicerades i Yippie 10 2020 på sidan 61