Härnösand Yippie 2 2021

Livet framför allt

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Det är inte helt lätt att boka tid för intervju med frisören Perwin Abdulla, som driver Anitas Salong på Kronholmen sedan 15 år tillbaka. Dels är hon väldigt upptagen, men främst aktar hon sig noga för att släppa in fler än fyra i salongen, på grund av pandemin. Till slut hittar vi ändå en tid, i denna märkliga tid då vi kan skriva att en reporter med antikroppar och en försiktig dotter får en pratstund med Perwin.

Perwin Abdulla

Perwin står och fixar håret på sig själv inför fotograferingen och hennes tre barn har samlats utanför salongen med barnbarn och respektive. En företagarfamilj med en driftig mamma som förebild.
Yippie har tidigare intervjuat sonen Heryem, som gick från att äga pizzeria Pinocchio till att starta Autoexperten. Hans bror Hardi jobbar på Pinocchio och systern Lana pluggar till tandhygienist i Göteborg, men jobbar extra i sin mammas salong. Efter utbildningen kommer hon att kombinera jobbet som tandhygienist med att göra naglar, ögonbryn och jobba som frisör:
– Så fort jag är färdig tandhygienist kommer jag tillbaka till Härnösand, min stad. Jag är så taggad på att komma tillbaka! Härnösand har gett oss så mycket värme och vi vill ge det tillbaka.

”Eftersom jag jobbat i 32 år, gått igenom så mycket och stått på mina ben vet jag att det är det enda man kan göra: skratta och låta dagarna gå.”

Barnen Hardi, Lana och Heryem Bakhtiar.

Hon berättar att de är en familj som vill vara tillsammans, bo nära varandra, och hur mycket det betyder för henne att prata med sin mamma när hon tycker det är tufft på utbildningen eller med livet i Göteborg:
– Hon är alltid glad och pushar upp mig, säger att allt löser sig, och då ändras mitt humör!
Perwin, är det sant att du alltid är glad?
– Det stämmer. Jag är alltid glad, skrattar mycket och vill ge glädje åt andra. Jag har kunder som kommer hit från Sundsvall för att de mår bra när jag skrattar. Eftersom jag jobbat i 32 år, gått igenom så mycket och stått på mina ben vet jag att det är det enda man kan göra: skratta och låta dagarna gå.
Har du alltid velat bli frisör? Vad är det med yrket som du gillar?
– Ja, jag känner att jag hittat mig själv och det ger mig glädje att fixa hår. Eftersom jag jobbat så länge har jag blivit som en läkare för håret. Så fort jag ser ett hår vet jag vad det behöver.
Hon pekar på dotterns långa, glänsande, tjocka hår och visar det som ett exempel på hennes kunnande och skapande.
– Omkring 99 procent av mina kunder är svenska, så jag använder svenska produkter.
Svenska produkter?
– Det är stor skillnad på olika hår. Svenskt hår är mjukt, med mjuka strån, och man kan inte använda för starka produkter. Du skulle inte kunna använda irakiska produkter, som funkar på mycket tjockare hårstrån.

Perwin hade egen salong i hemlandet Kurdistan, i norra Irak, innan hon kom till Sverige. Hennes pappa var bonde och mamman jobbade i skola:
– Jag har alltid känt att kvinnor ska jobba lika mycket som männen och inte vara hemmafruar. Att jag alltid velat ha egen salong, inte bara vara anställd, beror inte precis på att jag vill vara chef utan på att jag vill satsa och veta resultatet på min satsning. I Irak hade jag också lärlingsutbildning i min salong.
Perwin förlorade sin man när Heryem var sex år och Lana bebis. Han var med i motståndsrörelsen mot Saddam Hussein och mördades.
Kan du berätta något om hur det här har påverkat dig?
– Sedan han gick bort har jag alltid kämpat för att jag, och ingen annan, ska försörja mina barn. Mina barn måste vara fria. Jag har aldrig tänkt att jag ska träffa någon annan man, utan jag har gett min tid till mina barn och mitt jobb och det känns bra, jag känner mig fri. Och jag har en fin familj. Alla jobbar utom barnbarnen!
Hur kom det sig att du flyttade just till Härnösand?
– Det var inte så dåligt längre i Irak, men Heryem trivdes här och vi inte ville separera familjen. Härnösand blev mitt hem, jag har mitt hem och mitt jobb här och så fina kunder. Kurdistan är mitt hemland och jag har en 93-årig pappa och syskon där. Samtidigt är Sverige också mitt land och när jag åker och hälsar på i Kurdistan numera blir jag alltid sjuk! Jag är inte van längre vid klimatet, utan vid miljön i Sverige.

”På söndagarna är jag ledig, och då finns det mycket att göra!”

2002 kom hon till Härnösand och studierna gick snabbt över till att återigen jobba som frisör:
– Jag gick ett och ett halvt år i skolan, men inte jämt. Jag tycker om mitt arbete och fick göra språkpraktik på en annan salong. Sedan gjorde jag praktik tre månader här och när salongen blev till salu köpte jag den. Jag visste att jag skulle lyckas!
Perwin har aldrig gjort reklam för sin verksamhet, utan det har räckt med att informationen sprids mun till mun.Tidigare hade hon två anställda, men på grund av coronapandemin har hon just nu en.

”Allt jag drömde om har blivit av. Det som är en dröm nu är att om hälsan tillåter vill jag fortsätta jobba när jag blir pensionär, och så vill jag resa.”

Lana Bakhtiar i sin mammas salong.

Salongen har öppet måndag till lördag med drop in, med skyddsåtgärder som handsprit, handskar, munskydd och att inte släppa in flera personer samtidigt. Även före corona åkte Perwin och gjorde hemmaklippningar och var också frisör på flera äldreboenden, men där har det varit stopp på grund av pandemin.
Du verkar jobba väldigt mycket ändå? Vad gör du när du är ledig?
Perwin skrattar sitt berömda skratt:
– På söndagarna är jag ledig, och då finns det mycket att göra! Jag lagar kurdisk mat, städar, umgås med familjen och hälsar på kompisar i Sundsvall. Vi har ett stort hus, och därför finns det alltid saker att göra.
Vad har du för drömmar och planer framöver?
– Allt jag drömde om har blivit verklighet. Det som är en dröm nu är att om hälsan tillåter vill jag fortsätta jobba när jag blir pensionär, och så vill jag resa. Jag har varit i många länder och jag vill se de länder jag inte varit i. Dubai är en favorit och dit planerar vi att åka till nyår, hela familjen. Vi vill alltid vara tillsammans!
Avslutningsvis, vilket råd kan du ge till andra som vill starta företag?
– Att man ska tro på sig själv, stå på benen och vara stolt över sig själv oavsett!

Perwin Abdulla

Bor Hus i Härnösand.
Familj Tre barn, fyra barnbarn.
Gör Frisör, äger Anitas Salong.

Artikeln publicerades i Yippie 2 2021 på sidan 50