Härnösand Yippie 6-7 2020

Mahads flykt har blivit bok

Foto Anders Eliasson

1992 kom Mahad Malingur till Härnösand som ensamkommande flykting från Somalia. I maj i år släppte han sin självbiografi ”Att färdas utan skyddsnät”.
Den 15 maj höll han sin första författarkväll – och det blev passande nog i Härnösand.

1999 lämnade Mahad Härnösand för att läsa till SO-lärare. Han är sedan dess bosatt i Stockholmsområdet och arbetar idag på Arbetsförmedlingen, men kontakten med Härnösand och Ångermanland finns kvar i form av vänskapsband och en stuga i Höga kusten.
Boken ”Att färdas utan skyddsnät” är Mahad Malingurs livsresa från uppväxten i krigets Somalia, flykten, livet som flykting i Sverige och fram till idag. En viktig del i berättelsen utgörs av åren i Härnösand och det var också under den tiden som han började göra de första skisserna till det som nu är en bok på 240 sidor.
– Eftersom jag var 18 år när jag kom till Härnösand så betraktades jag som vuxen. Jag flyttade in i en tom lägenhet och hade inget inga människor omkring mig, inga sammanhang som jag var en del av. Det gjorde att jag sökte mycket kontakt och det ledde till att jag lärde känna Ingrid och Börje Hägglund. De betydde jättemycket. De lärde mig åka skidor, vi pratade och en dag sa Ingrid bara till mig ”Men skriv ner det här!”. Och så började jag göra det.
Var tanken redan då att det skulle bli en bok?
– Nej, nej, absolut inte. Det var bara för min egen skull. Men 2018 var jag med i SVT:s ”Allt för Sverige” där jag berättade för tre amerikaner om Sverige ur ett invandrarperspektiv. Jag fick väldigt positiv respons på det där, och blev uppmanad att skriva ner min historia. Så jag tog nya tag, och nu är det en bok.
Vad har du för ambitioner med ditt skrivande och vad vill du att läsaren ska ta med sig?
– Jag har inga ambitioner alls när det gäller att bli känd eller att tjäna pengar. Men jag hoppas att någon kan läsa min berättelse och inspireras. Jag tror också att perspektivet kan tillföra något. Ofta pratar man OM flyktingar, OM ensamkommande. Men det är sällan berättelser AV ensamkommande.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2020 på sidan 10