Härnösand Yippie 10 2020

Motorn har startat

Text & foto Karin Pettersson Skarby

En ny föreningsutvecklare är på plats i Härnösands kommun.
Nu trycker Carina Möllerberg på gasen och spinner iväg i Härnösands kultur- och föreningsliv.

Carina Möllerberg går med långa steg över Nybrogatan och kikar nyfiket runt sig under kepskanten. Du ser att hon gillar läget, och att hon tycker det är kul att lära känna det okända.
I två månader har hon jobbat som föreningsutvecklare i Härnösands kommun. Hon säger att hon ska fungera som en motor, en som spinner igång och driver ting från ett helikopterperspektiv, som kopplar ihop föreningsliv, bibliotek och kommun, får folk att samverka, lyfter vissa delar i kulturlivet i Härnösand och knyter ihop kompetens. Hon brinner för mycket, men kanske speciellt för minoriteter.
– Det är en floskel, men jag tycker att tillsammans är vi starka! Tillsammans kan vi lyfta till högre höjder! Jag gillar inte gränser. Det är mer kul att samarbeta.
Varför sökte du det här jobbet?
– Jag har pluggat de sista åren för att utvecklas, men så tänkte jag att jag kan inte fortsätta att ha en familj, jobba 100 procent och plugga 100 procent. Jag kunde istället ta ut den energin i ett jobb, och jag hittade en passande tjänst i Härnösand. Jag har jobbat i Sundsvall, Timrå och Ånge, men aldrig i Härnösand – och jag älskar att lära känna nya människor!
Vad är ditt intryck av staden?
– Härnösand är progressiv och i en stark utvecklingsfas. Jag har ännu inte träffat nejsägare, det har varit mycket ja. Det känns hemtrevligt här. Det är spännande med nya intryck och idéer, att få gå i helt nya spår.
Har du mött något du inte är lika nöjd med?
– Om vi ska ha hit större arrangemang hade det varit bra med ett större hotell. Corona har också hindrat mig för att vara på ännu flera evenemang och tillställningar och skaffa mig flera kontakter. Det är en liten paus nu men vi tar igen det senare.
Vad tror du att du kan bidra med?
– Jag hoppas att jag kan få föreningar här att må ännu bättre, få igång mer samarbete och kunna vara en motor, stöd och bollplank i utvecklingen av biblioteket, kulturenheten i kommunen och arrangerande kulturföreningar. Att jag kan väcka engagemang.

Carina Möllerberg

Ålder 53 år
Gör Ny föreningsutvecklare i Härnösands kommun
Bor I Sundsvall
Familj Tre barn, sambo och hund

Artikeln publicerades i Yippie 10 2020 på sidan 28