Härnösand Yippie 6-7 2022

När den magiska WOW-känslan infinner sig!

Text Linda Saltin & Oskar Norrgrann Foto Frida Sjögren & Pawel Maronski

Fler bilder:

Oskar Norrgrann är biologen som varit friluftsmänniska sedan barnsben.
– Det finns så mycket fantastiskt i vårt närområde som bara väntar på att upptäckas. Här i Härnösands kommun finns ställen där jag kan få sitta helt själv på ett berg, eller på en egen klippa eller vid en sjö.

– När jag var yngre var jag främst ute och tittade på fåglar när jag var i skogen, men nu är jag hellre bara ute och njuter.
Oskars filosofi är att om du rör på dig så mår du bra. Är du dessutom ute i skog och mark får du också lugnet och friden, menar han.
– Att vara ute i naturen är ett jättebra sätt att tanka energi.
När Oskar flyttade till Härnösand på 80-talet visste han ingenting om Västernorrland.
– Men nu har jag gjort så många olika naturinventeringar från norr till söder i länet, så nu vet jag desto mer om omgivningarna. Jag har ett fantastiskt jobb som får vara ute på så varierade uppdrag.
– ­­Vi har en otroligt vacker kust med ganska många toppar. Grottberget, ett av de finaste bergen i länet, ligger bara några kilometer hemifrån.

 

OSKAR TIPSAR OM 5 FAVORITER

Kusten utanför Lotsstugan
Naturen är storslagen med härliga slipade klippor och vidsträckta havsvyer. Här kan man vandra och njuta av den karga och vackra kusten. Leta gärna efter spåren från den historiska grafitgruvan som låg här eller sök dig ända ut till fyren.

Brånsåns Naturreservat
Ett fint litet naturreservat strax utanför Härnösand med bra möjligheter till fina vandringar längs en vacker å och i fin skogsmiljö. Brånsån rinner från Öjesjön ner till Långsjön. Längs ån finns stigar som stigar att följa och en rastplats med bänkbord.

Skarpudden
En naturskön plats med möjlighet att vandra och oerhört mycket spännande att upptäcka i näromgivningen. Parkera i Barsviken och vandra sedan ut på själva Skarpudden. Orkar man rekommenderas att vandra längst ut på udden till fyren, en otroligt mäktig plats. På udden finns kuströsen, grillplatser och många fina rastplatser. I närheten finns många fina besökspunkter; kapellet i Barsviken som byggdes av Gävlefiskarna, Saltholmen och Lerviken.

Janne Vängman leden
Leden går från Janne Vängmantorpet i Risnäs till Säbrå kyrka. Leden är cirka 22 kilometer lång. Ett tips är att bara gå en del av leden. En av de finaste delarna är mellan Säbrå kyrka och Hanaberg, man passerar bland annat Grofällsberget med fin utsikt, Kolerakyrkogården och flera andra fina och intressanta platser.

Skuruberget, Hemsön
Trots att Skuruberget är Hemsöns högsta topp, är det ett okänt berg utan väg eller stig till toppen. Detta är för dig som gillar utmaningar och vill gå efter karta i obanad terräng. På toppen finns fina ställen att fika på och njuta av utsikten över Ångermanälven.

Oskar Norrgrann

ÅLDER 55 år
GÖR Biolog på Länsstyrelsen
BOR Brännan
INTRESSEN Friluftsliv, fåglar och bandy
FAMILJ Frun Sara och tre vuxna barn

Oskar tipsar!

7 viktiga saker att ta med ut på tur

1. Myggmedel – det är gott om mygg ute nu.

2. Fika – det förhöjer upplevelsen. För mig är kaffe viktigt. Termos eller koka på plats spelar ingen roll.

3. Något att sitta på Ofta kan det vara fuktigt på marken även när det ser torrt ut.

4. Skavsårsplåster Extra viktigt om du har nya kängor eller ska gå lite längre.

5. En extra tröja att byta om till om du blir svettig.

6. Toapapper kan vara bra om läget skulle bli akut.

7. En vattenflaska. Extra vatten är viktigt om det är varmt ut

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2022 på sidan 26