Härnösand Yippie 3 2014

Smått&vått

Text Emilia Eliasson Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

På 60-talet blev babysim populärt och nu är det på tapeten igen. Under hösten startade Simhallen lektioner för de allra minsta och i dag är 40 bebisar plus föräldrar med. Förutom en mysig stund med familjen får småttingarna lära sig att vistas i vatten och leka till sånger.

I  mellanbassängen i Härnösands simhall är det varmt. Närmare bestämt 34 grader. Dagens första simlektion för bebisar har precis börjat och ledaren Jessica Jacobsson inleder med att sjunga ”Prästens lilla kråka”. Bebisarna sitter på en flytande madrass i mitten av bassängen och föräldrarna bildar en ring runt om dem. Med mjuka rörelser för de madrassen fram och tillbaka i ringen.
– Än slank hon hit, och än slank hon dit, och än slank hon ner i diket, sjunger de och låter bebisarna glida ner i deras famn.
För att få vara med på babysimmet måste bebisen vara minst tre månader, och som äldst två år. Jessica förklarar att det aldrig är för sent att lära sig simma – men ju förr, desto bättre. Bebisarna får  till exempel lära sig att umgås med vattnet och hur de kan förbereda sig vid en eventuell olycka.

I vattnet får de chansen att utveckla sin motorik på ett sätt som inte är möjligt på land, därför är det en aktivitet som passar alla bebisar, oavsett om de har ett funktionshinder eller inte.
– Det är inte minst en mysig stund för föräldrar och barn tillsammans, där de kan umgås långt bort från vardagsmåsten, ringande mobiltelefoner och annat som stör. De får också träffa andra föräldrar med barn i samma ålder, säger Jessica.
När Simhallen drog igång babysimmet under hösten var intresset stort redan från start. Då fanns två grupper med totalt 20 bebisar. Nu har antalet fördubblats och snart ska antalet lektionsdagar utökas från en till två gånger i veckan för att hinna med alla grupper.
Den här gruppen har varit med förut och går steg två av totalt fyra. Om några lektioner är de redo för sitt livs första dyk, men i dag får de nöja sig med lite strilande vatten över huvudet. Några av bebisarna rynkar på näsan och gnuggar sig i ögonen när vattnet träffar ansiktet. Nio månader gamla James Bergström ler förtjust. Mamma Narinthip Bergström berättar att han började ta simlektioner när han var tre månader och att hon har sett stora framsteg sedan dess.
– Jag tänkte att det var bra om han fick lära sig i tid. Hans storasyster som är några år äldre var jätterädd för vatten förut, men sedan James började ta lektioner har hon också velat göra det. Han har inspirerat henne till att vara i vatten, berättar hon.

Näst på tur står simtag på mage och rygg. Jessica går runt bland föräldrarna och visar hur de ska hålla barnen. För de bebisar som redan har lärt sig att gå och krypa är ryggläget ingen favorit, och de vill gärna rulla över på magen igen.
Belle Åström, 15 månader, är helt tokig i vatten, berättar pappa Stefan Åström. Medan Belle är en veteran inom babysimmet är han nybörjare.
– Det är hennes mamma som brukar gå hit i vanliga fall, så det är första gången för mig. Det är jätteroligt och väldigt nyttigt, säger han.

Efter 30 minuter är lektionen slut för dagen. Bebisarna börjar bli trötta och har svårt att hålla uppe koncentrationen. Vid sidan av bassängen står nästa grupp föräldrar och bebisar, redo att hoppa i.
– Många som kommer hit brukar säga att det är veckans höjdpunkt, det är kul att höra, säger Jessica.

Fördelar med babysim
  • Bebisarna blir trygga i vattnet och lär sig tidigt hur de ska ta sig fram. De lär sig olika självräddningstekniker som gör att de kan undvika olyckor, till exempel att rida på föräldrarnas rygg och att hålla i kanten på bassängen.
  • Bebisarna tränar balans och motorik i vattnet på ett sätt som inte är möjligt på land.
  • Det är en mysig stund för förälder och bebis tillsammans. Familjen får träffa andra föräldrar och barn i ungefär samma ålder.
Artikeln publicerades i Yippie 3 2014 på sidan 26