Må bra Härnösand

Anders Pettersson, 63 år

Text Linda Saltin Foto Kenneth Zetterlund

Vad gör du för att må bra?
– Jag simmar i Långsjön under sommarhalvåret och åker längdskidor på vintern; jag tror det är de två bästa träningsformerna som finns faktiskt. Simning är en helt fantastisk träningsform som är bra för hela kroppen och väldigt skonsam. Detsamma gäller för skidåkning, det är allsidig träning.
När det blir 14 grader i vattnet i slutet av maj börjar jag simma och jag slutar på senhösten. Jag brukar simma i minst en halvtimme och upp till en timme när jag är ute. Någon gång ibland på vintern simmar jag i Simhallen, men jag tycker att det är roligare att åka skidor då. Simmar man hela året blir det inte lika roligt att simma på sommaren. Jag har hållit på att simma ute i tio år. Det beror väl mest på att jag flyttade till ett ställe vid Långsjön och då var det ett bra sätt att röra på sig.
Simtips?
– Säkerheten måste man tänka på när man simmar i öppet vatten. Jag har med en flytboj så att båtar ser en och man kan hålla i den och om det skulle hända något. Den flyter väldigt bra helt enkelt. Jag har också en våtdräkt för simning som värmer bra. Den är lite tjockare på vissa ställen och tunnare vid armarna så att man kan röra sig fritt. Det är bekvämt att simma när det är 14 grader i vattnet, men det går att simma vid 12-14 grader också, men då får man simma ett tag innan man kan slappna av och slutar tänka på att det är kallt.