Härnösand Yippie 4 2020

Yippie karantäntips 10: Biblioteket

Text Jakob Tjernström Foto Pawel Maronski

Take away-läsning för alla

Det är färre besökare på Sambiblioteket i Härnösand – men inte mindre att göra.
De nya tjänsterna take away-lån och hem­leverans av böcker har fått en succéstart.
Vi gick ut med information i slutet av
mars och från början av april har intresset vuxit lavinartat, säger Stefan Grip på biblioteket.
Sambiblioteket har redan tidigare haft tjänsten ”Boken kommer”, som innebär att personer som har svårt att ta sig till biblioteket får böckerna hemskickade var sjätte vecka. Nu har tjänsten byggts och det har blivit mycket uppskattat. Även på andra punkter försöker nu Sambiblioteket göra sina tjänster tillgängliga utan att det krävs något fysiskt besök i lokalerna.
Hemleverans är en tjänst för personer som på grund av ålder eller andra skäl tillhör riskgruppen, men take away-lån, en bokkasse för avhämtning, är fritt för vem som helst att beställa. Beställa via telefon eller e-post så plockar personalen ihop de böcker du vill ha. Allt är sedan lånat och överlämnas utanför huvudentrén.
Men det finns fler möjligheter att ta del av Sambibliotekets utbud hemifrån om du har en skaplig internetuppkoppling. Till exempel:
E-böcker. Låna och läs digitalt på läsplatta eller dator.
E-ljudböcker. Låna och lyssna på datur, platta eller mobil.
Pressreader & Ztory. Läs dagstidningar och tidskrifter från hela världen direkt i din mobil eller surfplatta.
Viddla. Låna och se upp till fyra filmer gratis varje månad.
Förutom lånekort kräver flera av tjänsterna kräver att du laddar hem gratis programvara till datorn eller plattan, men det är enkelt och allt kan göras via nätet – inget besök på biblioteket krävs alltså för att komma igång.
Mer information om tjänsterna och om hur biblioteket arbetar i coronatider finns hittar du på Sambibliotekets hemsida: bibliotek.harnosand.se

Artikeln publicerades i Yippie 4 2020 på sidan 35