Härnösand Yippie 4 2020

Yippie karantäntips 8: Norrdans

Text Jakob Tjernström Foto Pawel Maronski

Take away-dans på altanen

Att ta kulturen till folket ingår i Norrdans uppdrag. Aldrig tidigare har danskompaniet tagit uppdraget med bokstavligt.
När coronaviruset stoppar alla vanliga föreställningar turnerar dansarna runt i länet och uppträder på altaner och uteplatser vid privatbostäder, arbetsplatser och boenden.
– Det känns lite som om allt vill jävlas med oss, säger danschef Martin Forsberg. Först coronautbrott som ställer in hela den ordinarie säsongen och sedan när vi tar upp Windows och ska spela i skyltfönster så kommer nya, stramare regler som stoppar det också. Men det är bara att anpassa sig.
Och nu planerar Norrdans för att inte låta sig stoppas igen. Man turnerar runt både med en del ur föreställningen ”Vi kan göra va du vill” av koreografen Ludwig Daae, men även med korta solostycken. Oavsett om någon blir sjuk så ska man kunna fortsätta uppträda.
Vem som helst kan kontakta Norrdans och önska en föreställning. Funkar det så levereras föreställningen utomhus – smittsäkert.
Till att börja med ska man turnera runt i alla länets kommuner under april månad, sedan tas nytt beslut om framtiden.
Norrdans take away har redan blivit en riksnyhet, men det viktigaste är ändå att göra avtryck i Västernorrland. Och att förväntningarna var höga märktes redan när Norrdans take away lanserades.
– En 89-årig dam i ett litet samhälle utanför Sollefteå berättade att hon fått 500 kronor i present som skulle gå till en kulturupplevelse. Hon ville så otroligt gärna se Norrdans och ville ge oss femhundringen. Nu åker vi upp till hennes äldreboende och spelar gratis för henne istället!

Artikeln publicerades i Yippie 4 2020 på sidan 34