Härnösand Yippie 4 2020

Yippie karantäntips 6: Hemma bra men ute bäst – tid för äventyr

Foto Pawel Maronski

Låt skog och mark bli plats för möten

Fysisk aktivitet utomhus är perfekt för att bryta isolering och stärka immunförsvaret. Och fördelen med att bo i en mindre stad är att skog och strövområden aldrig är långt borta.
Härnösand är egentligen en vinnare i det här sammanhanget. Var man än bor finns det ju en möjlighet till en fin dagstur, säger Joakim Heed, ordförande i Härnösandssektionen av Friluftsfrämjandet.
Föreningen ligger just nu lågt med egna arrangemang, men Joakim Heed hoppas att många trots det utnyttjar möjligheterna till ett rikt friluftsliv snarare än att isolera sig i hemmet.
Tänk bara på: stanna hemma om du är sjuk, håll avståndet även vid vandring eller cykling och samåk inte. I vanliga fall talar vi oss varma för samåkning till aktiviteter, men just nu är det ju en dålig idé. Åk själv eller hitta vandringar nära hemmet istället.
Joakim Heeds fem tips för den ovane vandraren:

  1. Kläder efter väder, speciellt skor/ kängor. Håll fötterna torra. Ha en jacka eller tröja att dra på vid fika pausen.
  2. Stanna till vid en utsikt. Finns hur många som helst i kommunen.
  3. Packa med fika, och glöm inte dricksvatten.
  4. Använd det du har. En skolrygga funkar utmärkt för en dagstur.
  5. Låt vandringen ta tid. Det är bättre att njuta av en kort runda än att stressa igenom en längre.

Lämpliga vandringar:

Härnö Trail: Det populära trailloppets tre banor – 21, 14 respektive 7 kilometer – är nu markerade året runt och bjuder på mycket av Härnöns vackraste natur. Start och mål på Vårdkasen. OBS! Banorna är bitvis rätt tekniskt krävande. Kartor hittar du på harnotrail.se och på Härnösands kommuns hemsida.

Fällebergets friluftsområde:
Fin vandring i väldigt omväxlande natur en knapp halvmil söder om Härnösand. Vindskydd med grillplats bland annat vid Värptjärn, och så finns naturligtvis Fällestugan som tänkbart mål. Tre leder finns nu i området: Lomtjärnsleden (3,5 kilometer). Värptjärnsleden (5 kilometer) och Svartviksleden (12,5 kilometer). Karta över området hittar du på Härnösands kommuns hemsida.

Smitingenleden:
Lättvandrad led mellan naturreservaten Vårdkasmalen och Smitingen-Härnöklubb. Leden är markerad med vita skyltar och är 6 kilometer lång.

Gådeåleden:
Fin vandring vid Södra sundet från Lövudden och upp längs Gådeån. Vacker, varierad natur och flera möjligheter till stopp vid vindskydd. Några trappor, men mestadels enkel vandring över drygt fem kilometer.

Elva slingor:
För att uppmuntra till utomhusvistelser har region Västernorrland i samarbete med Länsstyrelsen tagit fram digitala kartor över lättpromenerande stigar. Det finns elva stycken kartor som är uppdelade i tre svårighetsgrader: grön – mycket lätt, möjlig att gå med rullator och barnvagn; blå – lätt men inte möjlig med rullator; röd – mer utmanande rundor med ojämn terräng och/eller branta backar. Förutom vandringar nära tätorten Härnösand finns förslag på vandringar i Viksjö, Älandsbro, Utansjö och Hälledal. Kartor och beskrivningar finns på Härnösands kommuns hemsida.

Elsa Bergman och Nallis passar på att njuta av det naturen har att erbjuda. På Murberget finns mycket skoj att finna i skogen.

Cykla i skogen

Smittfri friluftsaktivitet och bra träning i ett: mountainbike. Finns flera bra, stadsnära rundor, men ett tacksamt sätt att komma igång är att testa de två skyltade lederna på Vårdkasen. Gerestavarvet på 8,5 kilometer är tekniskt lätt men med att rätt tuff klättring i slutet. Underlaget är mestadels bred skogsstig, grus och asfaltsvägar. Holmbergsrundan på 7,5 kilometer är tekniskt medelsvår och går omväxlande på breda och smala skogsstigar.

Köp med picknickmaten

På många av Härnösands kaféer och restauranger kan du nu köpa en utefikapåse, lunch- eller middagslåda. Tar du med dig en termos kan du dessutom få kaffet i termosen. Och inte minst: när du köper fika får du även ett sittunderlag. Satsningen ”Hemma bra, ute bäst” har lanserats av Härnösands kommun för att stötta småföretagare i kafé- och restaurangbranschen, samtidigt som vi håller oss till rekommendationerna för att minimera virusspridningen.
De är med i ”Hemma bra, ute bäst” vid denna tidnings pressläggning: Engströms Bakery (Gulf), Espresso House, Flodins hembageri, Härnö Ost & Deli, Rutiga duken, Subway, 0611-55 54 55, Tullportens konditori, Waynes Coffee, Wirströms, APA, Brygghuset/By the park, Royal by Mathias.
Mer information hittar du på: harnosand.se/utebast

Hitta grillplatserna!

Kaffet smakar aldrig så gott som vid en öppen eld eller med en vacker utsikt framför ögonen. Ladda batterierna med en gammal hederlig utflykt! Glöm inte att du hittar många av kommunens grillplatser på Grillplatskartan – harnosand.se/grillplatser

Artikeln publicerades i Yippie 4 2020 på sidan 33