Hem & trädgård
Blomsterglädje

Fler bilder:
Ända sedan Malin Stenberg var liten har hon älskat att plocka blommor och varit intresserad av trädgård och odling. När hon fick tips om en ledig kolonilott var valet enkelt. Nu har hon på några år förvandlat lotten, som bara var gräsmatta, till hundra kvadratmeter odlingsparadis.
Höga hallonbuskar, gömda morötter, jordgubbar och blommor av alla de slag samsas i trädgården Malin har anlagt. Nu börjar det vara skördetid, och vitlök dras upp ur jorden, men potatisen får vänta lite till.
Även om Malin har en njutarplats på kolonilotten, en bekväm stol där hon bara sitter och mår gott, är det förstås mycket jobb med odlingarna och det börjar redan på hösten året före, när vitlöksklyftor stoppas i jorden och sommarblommor som blommat över grävs ner och ger näring åt jorden.
– På vårvintern, så fort tjälen gått ur marken, vänder man runt och luckrar upp jorden så rötterna på det man ska odla får bättre fäste. Jag använder grep och spade för att mylla ner växterna från förra året, så att maskar och andra jordlevande kryp får näring från dem. Man måste mata jorden.
”En gång klev ett rådjur in på området, helt orädd. Det är som ett smörgåsbord här, tulpaner och allt.”
Sommaren är hennes favorittid, men hon tycker också om våren, när man ser att någonting litet börjar spira ur jorden. Malin älskar att fotografera och publicerar sina bilder i tidningen Öbacka Brus som ges ut via daglig verksamhet. Hon fotograferar trädgården för att dokumentera de olika växterna och förstås för att det är vackert.
Hon försår en hel del hemma, till exempel luktärter och squash. Nu doftar och blommar de och Malin plockar bär för fullt. På trädgårdsbordet finns en hink solvarma svarta vinbär, hallon, tomater, bönor och squash.
Det kommer många fjärilar till kolonilotten, och Malin har odlat blommor med tanke på dem. En ovanlig fjäril som dykt upp är almsnabbvinge, som bara synts tre gånger i Härnösand och det är det nordligaste fyndet i Sverige.
Kolonilotten är även poppis bland rådjur:
– När vi satt och fikade en gång klev ett rådjur in på området, fem meter ifrån oss, helt orädd. Det är som ett smörgåsbord här, tulpaner och allt!
För att hindra att rådjuren äter upp all skönhet har Malin skaffat ett miljövänligt medel som luktar och smakar illa för rådjur.
Ibland dyker det också upp objudna gäster i form av människor, som inte vet eller som struntar i att allemansrätten inte gäller på en kolonilott. Det är privata områden, där man inte får gå in och naturligtvis inte plocka med sig från odlingarna.
Malin har planerat så att kolonilotten ska blomma hela vägen till hösten. Från tulpaner och krokus till gullviva, till solros, gullris och blå bolltistel. Beroende på hur vädret varit, om det blåser hårt eller är för torrt, kan det blomma till senhösten.
– I år är det lite för torrt. Det ser du på träden, att de bleknat och redan har lite höstfärger. Jag vattnar varje dag.
Men allt är inte trädgårdsarbete och planering. Malin går runt och tittar på alla blommorna, luktar på dem, sitter ner och bara är, med en bulle eller glass i handen:
– Man måste ju njuta också.
Malin Stenberg
Ålder 32 år.
Bor Lägenhet i centrala Härnösand.
Gör Odlar på kolonilott, fotograferar, rider, är brukare på Papper och stygn inom daglig verksamhet.
0 comments