Härnösand Yippie 2 2022

Mitt företag

Rost i rabatterna är Claes grej

Text & foto Anders Eliasson

Fler bilder:

Ett intresse kan lätt bli till en verksamhet. Det vet inte minst Claes HJ Lindberg vars trädgårdsintresse har växt till en affärsidé.

Claes HJ Lindberg arbetar till vardags på socialförvaltningen inom funktionsstöd. Titeln är Rehabiliteringskonsulent. När han inte arbetar med det, är han trädgårdsentusiast och gammal mellonörd.
– Det började en gång med ett växthus på landet som fick namnet greenroom. Namnet passar rätt bra då det är på våren aktiviteterna för dessa båda fritidsintressen tidsmässigt sammanfaller. Idag står ett annat litet växthus i min trädgård i stan, och då jag bor i huset som kallas Tolvan har mitt fritidsföretag och trädgård fått sitt rätta namn därigenom; Tolvans greenroom, berättar Claes.
Våren står ju inte riktigt inför dörren ännu?
– Sant, men plötsligt så går det undan, och den här tiden på året är det fint att sitta och göra lite skisser på vad man ska göra när snön börjar tina undan. Att ha en trädgård för mig, innebär att
jag får utlopp för min kreativitet.
Claes och hans familj flyttade in i Tolvan 2003, sedan dess har hans trädgård funnit sin själ. Den är på 1 600 kvadratmeter och det finns olika platser, eller ”rum” i den med sina särskilda funktioner. ”Frukostrummet”, ”Bersån”, ”Köksträdgården” för att nämna några. ”Solsidan” säger lite, liksom de andra om rummens syften.
– Om vi tar det sista, ”Solsidan”, så heter platsen vid trädgårdsboden så för att den första varma vårsolen letar sig dit mitt på dagen, så snön försvinner från marken tidigast och det är en ljuvlig plats att njuta på. Där finns en bro att sitta på bara. Inga märkvärdigheter.
Men annars tycker du om att dekorera i din trädgård rätt ordentligt har jag hört?
– Främst är det ju med växter. I alla trädgårdar får man ju pröva sig fram, en del växer inte bra för att de står i skugga, andra för att de inte står i sol… Jag har gjort massor med fel under åren, och det gör ingenting. Man får pröva sig fram och det är lusten att följa växandet som är den stora glädjen. Jag har 50–60 Dahliaknölar i källaren som ska ut i växthuset i maj innan de senare planteras ut. Trädgårdsåret är långt!
Men det är inte bara växter du dekorerar med?
– Jag hade en hel del rostiga armeringsjärn som låg liggandes, av de byggde jag ”Tempelburen” en konstruktion man kan sitta inne i omsluten av klättrande grönt längs de kupolformade armeringsjärnen. Då såg jag att det varmbruna rostiga blev så snyggt mot det gröna, så jag började scanna marknaden över trädgårdsdekorationer i den stilen.
Och du har nu knutit kontakter med tillverkare och börjat sälja ett ”rostigt” sortiment?
– Ja, ungefär så. Läckra spännande prylar som passar bra i min trädgård funkar ju även i andras, och folk har frågat hur jag fått tag i dem, så jag startade Tolvans greenroom på Facebook, där jag har lagt upp sortimentet. Du frågade i början om det inte är lite väl tidigt att börja planera trädgården redan nu, jag säger såhär: Det är nu man måste beställa grejer, gör man det så kommer man med i den första leveransen i april.

Claes HJ Lindberg

ÅLDER 57 år
BOR Seminariegatan
FAMILJ Fru + en hemmaboende son + 5 andra barn i familjen + ett litet barnbarn
FÖRETAG Tolvans greenroom (på Facebook)

Artikeln publicerades i Yippie 2 2022 på sidan 21