Hem & trädgård Yippie 9 2020

De bytte Manchester mot Häggdånger

Familjen Broadbent hade som vanligt varit i stugan i Skällom, Häggdånger, hela sommaren. Men när hösten kom lockade det inte alls att åka hem till ett coronastängt Manchester.
Lösningen blev av stanna i Sverige.

Normalt bor familjen på fyra personer i Manchester i England. Mamma Mia kommer från Härnösand och det är viktigt för henne och mannen Andy att barnen Frankie på sju år och Harrison på tio år pratar svenska och är tillsammans med sin svenska familj på loven. Därför köpte de stugan i Skällom för tre år sedan, och därför har de rest till Häggdånger alla skollov.
I år kom familjen som vanligt till stugan i juli för att vara där i sex veckor.

Tre veckor innan de skulle resa hem till Manchester började de bli osäkra på om de ville resa hem. Innan de reste var det stränga pandemirestriktioner i England. De kunde till exempel inte gå ut och möta andra familjer, inte ens utomhus, och situationen när de skulle åka hem hade inte förändrats. Familjen började tänka på om de inte skulle bli lite längre i Sverige.
– Att resa tillbaka och bara sitta i huset var en mardröm, säger Mia.
Dessutom hade Harrison börjat spela fotboll i Sundsvalls FF, trivdes i laget och hade fått vänner.
De började kolla med skolorna i Sundsvall.
– Två dagar innan skolan började fick båda plats på Hagaskolan i Sundsvall. Det var två veckor innan skolorna startade i England. Vi pratade med vår engelska skola och frågade om barnen kunde behålla sina platser där, och det fick de och kan nu komma tillbaka i slutet av februari, berättar Mia, och hon lägger till:
– De får en sex månader lång intensivkurs i svenska. Det tror vi kommer att räcka för att språket ska sitta.

Familjen bor fortfarande i stugan, och de kommer att fortsätta att vara där mycket också i vinter, men de har också fått tag i en lägenhet i Sundsvall som de ska hyra fram till februari.
Det gör livet lite enklare att de kan bo där barnen går på skolan, där Mias syster med familj bor, där barnens cyklar står parkerade och där Harrison spelar fotboll.
Mia och Andy är mer flexibla när det gäller jobb. Båda har företag som de kan leda hemifrån.
– Och i lägenheten kan vi ha kontor, säger Mia.
Hon driver en inredningsbutik i Manchester med svenska och danska produkter, och säljer också skandinavisk inredning från en nätsida. Andy driver ett familjeföretag med 55 anställda. Båda sköter sina bolag digitalt och tycker det är helt suveränt att sitta på en videokonferens med utsikt över Grötsjön.
Nu kvarstår det bara att få varmare kläder till Sverige och en kollega har gått genom huset hemma i Manchester med videoöverföring till Mia för att hitta fram vad som ska sändas från England till Sverige.
– Vi hade bara sommarkläder med oss, säger Mia.

Artikeln publicerades i Yippie 9 2020 på sidan 27