Hem & trädgård
Från bräda till bord
Fler bilder:
Storviks Finsnickeri håller till i en rymlig lokal i Gussjö som Matilda Storvik har byggt på egen hand.
Tjocka brädor ligger staplade på hyllorna.
På bordet ligger ritningar över en ännu hemlig möbel och runtom i snickeriet finns allt från ett specialbeställt spelbord till tunna bitar fanér som kommer att bilda mönster på möbler.
Trä och snickeri har alltid varit en passion för Matilda, som växte upp på en gård med snickeri strax utanför Östersund:
– Sedan ville jag ha någonstans att bo, så jag byggde ett hus. Jag köpte 50 träd på rot och en tomt och så var jag igång. Huset blev 50 kvadratmeter på två våningar.
Hon byggde på fritiden, helt utan att ha någon utbildning som byggnadssnickare. Därför tog det ett par år, men resultatet blev bra; ett rött hus med utsikt över Storsjön. Dessutom konstruerade hon en verkstad på 100 kvadrat och ett lika stort snickeri.
Egentligen är byggnadssnickeri inte hennes största intresse, men vägen mot finsnickeri har innehållit det mesta:
– Jag har väl alltid gillat lite udda grejer. När jag jobbade på bilverkstad fanns en såg på gården, eftersom det var en skogsbruksfastighet där man även skötte om skogen, och jag hjälpte till att såga stockar. Det är roligt med trä och jag gillar att se hela processen, från träd till färdig produkt, och senare blev det samma sak med huset. Jag hade en ruta mark och virket …
Matilda jobbade som byggnadssnickare åt andra innan hon gick en utbildning i finsnickeri på Träakademien i Kramfors. Våren 2018 var hon färdig med den tvååriga utbildningen och hennes examensmöbel ställdes ut på Möbelmässan i Stockholm. Den väckte stor uppmärksamhet, gav henne många beställningar och Matilda blev uppringd med förfrågan om hon ville delta även i år.
– Fanér och intarsia är något av det jag helst ägnar mig åt. Jag tycker om mönster och att försöka få det tredimensionellt. Det roligaste är att försöka rita och komma på hur man ska göra något annorlunda och se om man kan.
Träet hon använder kommer från skogar i närheten, med undantag för vissa träslag som inte finns här. Matilda visar ett bord där skivan pryds av intarsiamönster av björk som betsats i olika blå kulörer. Björken har stått i närheten av hennes gård och är sågad där. Björk, asp, fura, al, och en och annan ek är träslag som hon sågar hemma. När hon behöver ett mörkt träslag brukar hon ofta använda valnöt som måste köpas in. Ask och alm är andra träslag som hon köper, då de växer söderut i Sverige.
– Fanér och intarsia är något av det jag helst ägnar mig åt. Jag tycker om mönster och att försöka få det tredimensionellt. Det roligaste är att försöka rita och komma på hur man ska göra något annorlunda och se om man kan.
Hon beskriver goda samarbeten med andra hantverkare och designers:
– Jag har en kamrat som är tapetserare, och man kan göra så mycket mer om man är två, en som gör dynor och en som snickrar. Vi möbelsnickrare ringer också varandra och hjälps åt, till exempel om man behöver låna verktyg. Det finns ingen konkurrens, som jag upplever det, utan det känns jättebra.
Matildas tillvaro är minst sagt varierad. Ena dagen renoverar hon en trossbotten, nästa monterar hon bandsågar, hyvlar och andra maskiner på Logosol eller åker iväg och monterar vattenfilter åt någon annan, innan hon åker hem och jobbar med intarsia.
Det hon ägnar sig åt just nu i snickeriet är möbler på beställning från olika kunder, baserat på vad de behöver, och i den mån hon hinner designar hon eget:
– Mitt företag är fortfarande i startgroparna, men jag hoppas kunna leva på att designa mina egna möbler. Under tiden vill jag snickra och ha det roligt!
Exempel på olika möbler och projekt finns på Instagramkontot: @storviks_finsnickeri
Matilda Storvik
ÅLDER 44
FAMILJ Dotter och sambo
BOR Starred, Gussjö
GÖR Möbelsnickare i egen firma,
montör på Logosol
0 comments