Härnösand Yippie 1 2021

Tyska gesäller erbjuder arbetskraft i Härnösand

Foto Kenneth Zetterlund

I somras vandrade Martin Schimpf och två andra gesäller till Härnösand för att jobba som snickare på ett gammalt hus. Puben Bittens blev deras stamställe och de lärde känna bland annat Sara Arlestig och Alma Nyhlén, som jobbar där. Martin kom tillbaka innan jul och den sista månaden har det vandrat in fler och fler gesäller till stan. Nu söker alla tolv jobb och Sara och Alma hjälper till med att förmedla kontakten.
– När jag såg dem för första gången tänkte jag att de var uppsnofsade och tjusigt klädda, berättar delägare Sara Arlestig på Bittens.
Gesällerna som är i Härnösand har nog flera uppmärksammat, unga män med vita skjortor, utsvängda byxor, väst och hatt.
Var och en är ute på en vandring som varar i minst tre år och en dag för att lära sig mer om sina hantverksyrken och kulturer i olika länder. Av de 12 gesällerna som just nu är i stan, är elva snickare/timmermän och en murare.
De söker nu arbete.
–  För oss är det viktigt att vi möter folk när vi reser, på gatan när vi är ute och går, för att hitta jobb. Det är svårare nu när det är pandemi och dessutom vinter, säger Martin.
Han berättar att gesällerna förhåller sig till coronaregler och karantäntider i länderna de reser till. För de tyska gesällerna har Sverige varit populärt att resa till för att det har varit mer öppet och fritt än Tyskland.
Hur länge blir ni här?
– Det beror på om vi får jobb, säger Martin.

Fakta gesäller
  • Gesällvandringar en gammal sedvänja som härstammar från senmedeltiden och som har blomstrat upp de sista åren.
  • I Tyskland utgår man från att det finns mellan 500 och 1000 gesäller som vandrar, i hela världen räknar man med 10.000.
  • Unga hantverkare gick ut på vandring för att förkovra sig sitt yrke och lära sig olika kulturer.
  • För gesällförbundet Rolandsbröder föregår en vandring i minimum tre år och en dag och under den tiden måste de vara minst 60 kilometer från sin hemort.
  • Gesällen går eller liftar för att komma sig mellan olika platser. De kan inte använda egna fortskaffningsmedel – eller ha mobiltelefon.
Artikeln publicerades i Yippie 1 2021 på sidan 15