Hem & trädgård

Soliga Solum

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Fler bilder:

Det var 2015 som Inger köpte marken i Solumshamn tillsammans med sin syster. Ingers plan var att hon och Paul skulle bygga en sommarstuga, men det skulle bli så dyrt att det var bättre att flytta dit på riktigt. Några år senare har fler planer ändrats, berg sprängts och nu står Inger och Pauls hus skinande klart och blickar ut över havet.

Fem tomter var till salu i området, angränsande till varann och med en sammanlagd yta på 30 000 kvadratmeter. Inger och hennes syster tog varsin tomt, men systern sålde sin och har valt att i stället bo i huset där deras far bodde, i Brattås. Inger är nämligen uppvuxen i Härnösand, men flyttade till Sundsvall som 19-åring.

Nu har de fem tomterna blivit nio och Inger och Paul hoppas på fler grannar. Det kommer ändå inte att bli trångt:

– Trots att tomterna ligger nära varandra är man inte tätt inpå andra. Det finns mycket grönområden och ett helt berg emellan vår tomt och nästa. Vi har fem tomter kvar som är till salu, på cirka 1 000 kvadratmeter vardera.

I maj förra året började man bygga huset och i december flyttade paret från Bergeforsen till klippan vid havet i Solumshamn. De har haft hus förut, men aldrig byggt eget förut och det bjöd på nya och stora utmaningar. Paul säger:

– Ska jag vara ärlig så stod jag här ute och undrade hur i helvete man ska få hit ett hus. Det gick inte att föreställa sig! Men de som jobbar med det sa att det inte var några problem …

Berg sprängdes bort av en specialist som kom norrifrån. Huset sattes upp i rask takt och Inger var övertygad om att hon och hennes man skulle ha gjort många felval:

– Det här var ju ett hus som vi bara sett på ritningar, på papper, och då skulle vi bestämma allt från tapeter till färg och hur väggar skulle sitta. Men det gick bra. Det enda som blev lite fel är att gästtoaletten blev för stor. Där är det mycket outnyttjat utrymme.

Vardagsrummet har högt i tak, stora fönster och lider av lyxproblemet ”för mycket sol”. Redan i februari var det för varmt för att de skulle kunna sitta där utan solskyddsgardiner, som dämpar ljuset bra i rummet utan att förstöra utsikten. För utsikten är inget man vill vara utan, snarare något man vill flytta till. Paul tar ett djupt andetag och blickar ut över havet:

– Naturen, tystnaden, lugnet och harmonin här går inte att beskriva!

Han är också nöjd med att ha fem minuter upp till jaktmarkerna, dit hunden Izor hänger med. Katten Alice trivs däremot bättre utsträckt i en solvarm fåtölj i vardagsrummet.

Inger jämför med hur det var att bo i Bergeforsen:

– Där hörde vi ständigt ett brus från trafiken, som man visserligen vande sig vid, men det är tröttsamt att alltid ha brus i bakgrunden. I mitt jobb är det också mycket intryck och möten med människor, även om det nu sker digitalt under pandemin, och då behöver jag att det är tyst och lugnt när jag är ledig. Och jag har alltid velat bo vid havet!

Paul kommer från Timrå, men har inget emot att bo i Härnösand:

– Allt är 10 minuter bort här! Det blev längre pendling till jobbet, men det är inget som stör mig. Här finns allt annat man behöver inom så nära räckhåll.

Inger och Paul träffades tack vare gemensamma vänner och intresset för motorcyklar. Inger berättar:
– Jag har sålt mina, för jag blev för bekväm … Eller snarare var det för att jag jobbade så mycket och det är heltid i Umeå, så det har varit mycket resande fram och tillbaka.

Paul har kvar en Yamaha Wildstar, en ”riktig glidare”.

Något annat som har förändrats i deras fordonsliv är att de sålt husvagnen och köpt en båt, som nu står förväntansfullt utanför garaget och väntar på att få doppa skrovet i Solumshamn.

De håller på att bryta en väg ner till havet för alla som bor i området, tvärs genom allmänningen som finns nedanför tomten. Något alla i området hoppas på är att Kommunen ska göra en gång- och cykelväg, eftersom de anser att vägen är direkt farlig: smal, med bilar som kör relativt snabbt, många som tränar cykel, löpning och rullskidor. Kontakt har tagits med Trafikverket. Paul och Inger hoppas verkligen att gång- och cykelvägen blir av, inte minst med tanke på att det redan finns barn i området.

Runt huset håller de på att bygga en veranda och förmodligen kommer de att ha ett Attefallshus i anslutning till det egna, en gäststuga med plats för barn och andra som kommer och hälsar på. Sedan fattas bara nya, trevliga grannar.

Fakta

Namn: Inger Nordström
Ålder: 52
Gör: Personalspecialist / HR på Handelsbanken, placeringsort Umeå

Namn: Paul Nordström
Ålder: 55
Gör: Operatör på massafabriken SCA Östrand i Timrå

Bor: Solumshamn
Familj: Två utflugna barn, Willy 25 år, Tea 23

Fakta huset

Boyta 113 kvm
Byggyta 139,6 kvadratmeter plus garage 60 kvm
Typ av hus: Skidstahus, villa Hägg med ändringar
Värme: Bergvärme är installerat