Hem & trädgård Yippie 5 2020

Pollinatörernas sak är vår

Foto Anders Eliasson

Fler bilder:

De viktiga pollinerande insekterna minskar i antal. En allt starkare trädgårdstrend är därför att odla för att underlätta för humlor och bin.
Men hur gör man egentligen? Häng med på studiebesök hos Härnösands Trädgårdsodlareförening!

Trädgården runt Prästgården på Murbergets friluftsmuseum är en grön oas på sommaren, men i början av maj 2020 känns den grönskan rätt avlägsen. Det är kyligt i luften och mest brunt i rabatterna. Men några gröna blad sticker upp här och var.
– Det ser inte jättekul ut nu, men det går fort. Det händer saker varje dag i trädgården och kommer bara värmen så exploderar det, säger Mari Westerlund, ledamot i Trädgårdsodlareföreningen och en av dem som nu har påbörjat slitet med att färdigställa trädgården inför sommaren.
Västernorrlands museum bekostar växterna och föreningen står sedan 2002 för arbetet. Efter vinterns planering är föreningens medlemmar sedan mitten av april igång med praktiskt arbete i trädgården. Varje torsdagkväll samlas mellan fem och tio medlemmar för att se till så att det grönskar i odlingarna kring Prästgården. På en säsong blir det drygt 200 arbetstimmar för medlemmarna, exklusive planering, men det är det värt.
– Det är fantastiskt att bara få vara på den här platsen. Vi har roligt tillsammans, en fin gemenskap, och vi lär oss av varandra. Jag har lärt mig massor av att vara här! Och man behöver inte ha en egen trädgård för att vara med. Tvärtom kan det ju vara en möjlighet att få hålla på här om man inte har någon egen trädgård eller balkong där man kan odla.

2014 planterades för första gången en rabatt helt med tanke på bin, humlor och fjärilar. Där finns nu bland annat isop, borstnejlika, stäppsalvia, solbrud, jätteprästkrage och röd rudbeckia. Varje år planterar Mari Westerlund också ringblommor i rabatten. En hälsning till Vendela Hellman, Murbergets friluftsmuseums skapare Theodor Hellmans fru. Ringblomman var hennes favoritblomma.
Lockar det?
– Ja, det är kul att se att det faktiskt fungerar! Även örtagården med bland annat lavendel, oregano, mynta och timjan är väldigt populär. Dessutom har vi ju vinbärsbuskar, äppelträd och hallonbuskar i trädgården och det tycker humlorna och bina också om, säger Birgitta Grahn, sekreterare i föreningen.

Men även om grönskan kommer snabbt så är det fortfarande ett tag till dess att fruktträd, buskar och perenner blommar. Och ska trädgården vara bi- och humlevänlig så måste det finns tidigare blommor som kan erbjuda pollen och nektar – mat helt enkelt.
– Det är viktigt att det finns vårblommor som slår ut tidigt så att övervintrarna – drottningarna – har mat när de vaknar på våren. Scilla, vårstjärna, krokus är tacksamma till exempel.
Har man väl ordnat ”frukosten” så är nästa steg i planeringen att se till så att man har växter som blommar hela sommaren och gärna långt in på hösten.
Och tänk inte bara prydnadsväxter och fruktträd. Vill man anlägga en trädgård som verkligen bjuder in pollinerande insekter så ska man också överväga att spara vissa växter som normalt inte är så uppskattade i trädgården. Vide och sälg till exempel, som sprider sig snabbt och är jobbiga att hålla efter, men som blommar tidigt och älskas av bin och humlor. På samma lista noterar vi lite senare under säsongen också maskrosen och klövern i gräsmattan…
Vill man vara humlevän så har man alltså en ursäkt för att lägga maskrosjärnet på hyllan. Man har överhuvudtaget ett skäl att inte var så pedantisk i trädgården.
– Det är faktiskt ett bra tips: Städa inte så noga! Rishögar och lite löv och gräs som får ligga kvar är bra inte bara för igelkotten utan för humlor och solitärbin som ska övervintra, säger Mari Westerlund.

Att pollinerarna minskar är naturligtvis ett stort problem för jordbruket. Vår matproduktion är helt enkelt hotad om det inte finns bin och humlor som sköter befruktningen.
Men även om man bara några fruktträd och bärbuskar för att det är trevligt så är problemet det samma: ju färre pollinerare, desto mindre skörd.
Och hur står det till i trädgårdarna idag?
Den genomsnittliga trädgården har kanske blivit artfattigare och sterilare, och det kan vara ett av problemen, tror Birgitta Grahn och Mari Westerlund.
– Yngre familjer som flyttar in i hus idag prioriterar en lättskött trädgård. De tar ofta bort blommor och fruktträd och bygger altan eller till och med asfalterar. Det som blir kvar och grönskar är ofta gräsmattan som inte lockar särskilt många humlor och bin, säger Birgitta.
Men med relativt små medel kan man alltså göra trädgården mer inbjudande för pollinerarna. Och vill man ha mer tips och inspiration – eller bara få möjlighet att sätta spaden i jorden – så kan man komma till Prästgården på Murberget på torsdagkvällar. Trädgårdsodlareföreningen står beredd med stora famnen.
– Vi vill gärna bli fler så kom och prova på!

FAKTA Härnösands trädgårdsodlareförening

GRUNDAD: 1947.
MEDLEMMAR: Cirka 75.
VERKSAMHET: Föreläsningar, resor, trädgårdsbesök på temat trädgård och odling. Föreningen sköter också Prästgårdens trädgård på Murbergets friluftsmuseum och ordnar återkommande bakluckeloppisar för försäljning av växter och trädgårdsrelaterade prylar.
VETA MER? www.htof.nu (hemsida), Härnösands Trädgårdsodlareförening (Facebook).
VARA MED? Bara att komma till Prästgården på torsdagkvällar och prova på! Under juli månad är föreningen också på plats mellan 12 och 15 på tisdagar.

Artikeln publicerades i Yippie 5 2020 på sidan 36