Hem & trädgård Yippie 4 2020

Snart klart för inflyttning på Lövudden

Fler bilder:

Härnösands nyaste bostadsområde börjar fyllas på.
Om två månader är det dags för inflyttning i hus nummer två på Strandängsvägen på Lövudden.
– Det känns nästan overkligt, det har gått väldigt snabbt, säger Elin Gustafsson som tillsammans med sambon Peter Sandström redan längtar till det nya boendet.

Inflyttningen är preliminärt satt till skarven juni-juli så någon midsommar i det nya huset blir det förmodligen inte för Emma och Peter, men däremot en sommarsemester. Och även om Skidstahuset fortfarande är en byggarbetsplats och våren inte riktigt har kommit igång på Lövudden när Yippie kommer på besök så är det lätt att se att en sommar här kommer att bli fantastisk.
Naturen ligger alldeles inpå knuten och utsikten över Södra sundet är riktigt fin. Gång- och cykelstråket som löper längs vattnet bort mot Sparrudden och Gådeån har fått ett ordentligt lyft. E4 ligger ganska nära, men trafiken känns ändå avlägsen.
Vad var det som gjorde att ni föll för det här området?
För mig var det att det var barnvänligt och att det är så nära till naturen och vattnet, säger Elin. Det är ett mysigt och område med grillplatser och stigar, men det är ju närheten till vattnet som gör det unikt.

Från bygglov till rest hus tog det bara drygt tre månader, och nu återstår bara två månader av otålig väntan innan Elin Gustafsson och Peter Sandström kan flytta in på Strandängsvägen.

Huset är på cirka 165 kvadratmeter boyta plus garage. För att dra största möjliga nytta av läget ritade man tillsammans med Skidstahus på en planlösning där en stor del av boytan tas upp av ett stort matrum/allrum med mycket glas ut mot vattnet. Pulpettaket sluttar uppåt vilket ger en takhöjd på drygt fyra meter vid ytterväggen.
Elin ville ha riktigt högt till tak, men jag förhandlade ner takvinkeln lite, säger Peter och skrattar. Men nu är vi nöjda båda två. Det blev riktigt bra.
I direkt anslutning till allrummet ligger det stora öppna köket med en rejäl köksö. Övriga rum är klart mindre.

– Det var så vi ville ha det. Sovrummen kommer man inte att vara i så mycket, de behöver inte vara så stora. Det är i det här rummet vi kommer att umgås, äta middag … det är här man vill ha yta, säger Peter.
Utanför det stora allrummet ska det så småningom bli en stor altan och en gräsmatta, men just nu ligger allt fokus på att få huset klart.
Hela husprojektet har gått fort. Emma och Peter hade tingat tomten, men skrev på köpehandlingarna först när bygglovet beviljades i november. Huset beställdes och medan det byggdes i moduler gjöts betongplattan. Den 3 februari kom huset.
På grund av ett visst virus härjningar har kakelleveransen försenats. Någon extrakostnad har tillkommit men inget större.
– Och hantverkarna ligger fortfarande före schemat så all heder åt dem, säger Elin. Jag är positivt överraskad över tempot de har kunnat hålla och om det fortsätter så här så blir det inflyttning i slutet av juni.
Försäljningen på Strandängsvägen har gått inte riktigt tagit fart, men nu byggs det alltså och mer kan vara på gång. Ännu är det dock långt ifrån villaområdeskänsla. Peter tycker att det är rätt skönt att i princip bara ha böljande ängar omkring huset, även om han är inställd på att det förr eller senare kommer att byggas på alla tomter längs gatan.
Får Elins del däremot får husbyggarna gärna komma i morgon.
– Det är bara positivt om fler bygger. Jag vill ha folk omkring mig, jag vill ha grannar!

Elin Gustafsson och Peter Sandström

Lövudden och Strandängsvägen

Lövudden ligger vid vattnet vid södra infarten till Härnösand. Området har en intressant historia: här låg i drygt 100 år en herrgård och åren 1903–1960 även en ångsåg. Marken har sanerats och i friluftsområdet vid vattnet finns nu bland annat brygga, naturstig, grillplatser, sittmöbler, labyrint, hängmattor och viss lekutrustning.

Detaljplanen för det nya villaområdet på Strandängsvägen antogs 2015, i maj 2018 lades villatomterna ut till försäljning och hösten 2019 började den första villan byggas.

Området är planerat för sexton villatomter där man får bygga enplansvillor, med en byggrätt på 200 kvadratmeter och 50 kvadratmeter garage. På några av tomterna är det möjligt att bygga suterrängvåning. I planen för Strandängsvägen ingår också ett mindre radhusområde fördelat på två bostadslängor.

Artikeln publicerades i Yippie 4 2020 på sidan 38