Krönikor Yippie 8 2015

En toppensommar!

Och vad har du gjort i sommar då? Kanske den vanligaste frågan man kan få i dessa dagar. Vet inte hur många som egentligen lyssnar på svaret, det känns ofta som en sådan där slentrianfråga som bara ska ställas. Om någon hade lyssnat så hade någon nämligen inte behövt fråga, eftersom den vanligaste frågan före sommaren är ”Vad ska du göra i sommar då?”

Lars KågströmSå med risk för att ingen lyssnar vill jag ändå berätta mitt toppminne från i somras. Toppminne i dubbel bemärkelse. Den 15 juli klockan 15.44 stod jag nämligen på Kebnekaises topp, Sveriges högsta punkt. Jag var ferrruktansvärt trött. Jag var också ferrruktansvärt glad, nöjd och stolt.

Den där tillfredsställelsen över att ha nått ett uppsatt mål. Den är skön. Den vill man känna oftare. Men det är inte så lätt det där med målsättningar. Om det ska vara någon vits med dem måste de ligga på rätt nivå, inte vara för svåra att nå men heller inte för lätta.

Att bestiga Kapellsbacken är ingen utmaning, det skulle snabbt tråka ut mig. Att bestiga Mount Everest känns som en omöjlighet, jag ger upp redan innan jag har tänkt tanken. Men att bestiga Kebnekaise är ett perfekt mål för mig. Tufft, hårt och jobbigt, men fullt möjligt att nå. Vilket också ger högsta belöning när målet är nått.

Det där är något att tänka på nu när det blir höst och nya mål ofta ska sättas. Kanske allra helst för den som ska sätta mål åt andra. För låga mål och du får uttråkade och trötta medarbetare som inte gör mer än de måste. För höga mål och du får stressade och rädda medarbetare som underpresterar i ren frustration. Höga, men realistiska mål och du får engagerade och välmående medarbetare som överträffar sig själva. Halleluja!

Ett av mina mål är att varje nummer av Yippie ska vara lite bättre än det förra. Om vi har lyckats den här gången är omöjligt att avgöra så här bara en timme före tryckpressarna börjar rulla. För det behövs lite mer distans. Kanske inte 2 100 meter, men i alla fall några dagar.

Den 23 september kommer nästa nummer av Yippie. Tipsa oss gärna
om vad du vill läsa.

3 andra toppminnen från sommaren

Lasermannen
Gellert Tamas bok råkade hamna framför mig och jag läste den spännande och sorgligt aktuella boken om Sverige i början av 1990-talet. Tyvärr har vi inte lärt oss mycket av historien…
Blåbär
Oj-oj-oj. Bara att böja sig ner och plocka och sedan är frysen full. Bra avkoppling på köpet.
Vädret
Oj, svär jag i kyrkan nu? Sola och bada är väl skönt, men mer varierande väder ger impulser till så många fler aktiviteter

Artikeln publicerades i Yippie 8 2015 på sidan 8