Krönikor Yippie 9 2016

Blir du framfrågad?

Sedan förra numret av Yippie har jag lärt mig ett nytt ord. Det var krönikören i Dagens Nyheter, Eva Beckman, som skrev om att bli ”framfrågad”. Eller snarare om att inte bli det. Krönikan handlade om den sociala obalansen mellan män och kvinnor, hur kvinnor tar ansvar och driver samtal framåt. Hur kvinnor frågar och män svarar. Men inte tvärtom.

Jag är övertygad om att de flesta kvinnor känner igen sig. Men inte bara. Även jag har upplevt hur det är att driva samtal, att nyfiket fråga andra och inte få något tillbaka. Och då menar jag inte i rollen som journalist, där ingår det ju liksom i konceptet.

Nej, jag har suttit även andra gånger och lyssnat på personer, oftast män, som pratat om sig själva länge och väl, men aldrig visat minsta lilla intresse för mig eller någon annan. Så jag vet hur det är att inte bli framfrågad.

Jag gillar förresten ordet. Framfrågad – det hörs verkligen att det handlar om att lyfta fram varandra, att ge varandra plats. Och det är ju faktiskt inte särskilt svårt. Det gäller bara att vara lite naturligt nyfiken.

Man kan säga att Yippies uppgift är att vara en offentlig framfrågare, att lyfta fram människor och nyfiket fråga: Vem är du? Hur tänker du? Vad gör du? Vad vill du göra?

Ibland funderar jag på hur många människor som har varit med i Yippie under de dryga sju år den har funnits. Jag har aldrig gett mig på att räkna, men spontant känns det som väldigt många. Ända tills jag tänker på hur många som faktiskt bor i Härnösand. 25 000 människor! Det är trots allt bara en mindre del av dem som har varit med i tidningen. Så även vi kan bli bättre framfrågare.

Tipsa oss gärna om någon du känner till som är värd att lyfta fram och som har intressanta saker att berätta för omvärlden. Och glöm inte att fråga fram människorna i din omgivning. Så att det inte blir som för den äldre dam som kommenterade så här efter att ha läst Eva Beckmans krönika. ”Jag inser att den man jag levt med i 53 år inte vet vem jag är”.

Nästa Yippie Härnösand kommer 26 oktober. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa.

3 saker om siffran 21 (apropå ingenting)
  • Under World Cup i ishockey har/hade Tre Kronor 21 ledare på 23 spelare! Den personaltätheten kan förskolor och äldreboenden bara drömma om
  • Riktiga hockey-nördar pratar förresten om att fylla Foppa, alltså 21. Man kan också fylla dubbel, trippel, halv eller precis vilken Foppa du kan räkna till
  • 21 blir summan om du räknar ihop alla sidor på en tärning. Det har du aldrig tänkt på va?
Artikeln publicerades i Yippie 9 2016 på sidan 8