Krönikor Yippie 1 2014

Godhjärtade hjältar och riktigt fula fiskar

Jag sitter och tänker på välgörenhet. På hur eldsjälar kan lägga ner oceaner av tid och energi på det de brinner för. Till exempel gänget i ”Just idag är jag stark” som på kort tid lyckades samla ihop nästan 700 000 kronor till cancerforskningen. Imponerande är bara förnamnet! En mycket värdig vinnare av utmärkelsen Årets Härnösandsbo.

Samtidigt tänker jag på de fula fiskarna som lurar folk att skänka pengar och sedan stoppar pengarna i egen ficka. Hur kan man sänka sig så lågt? Jag blev själv lurad en gång när jag var föräldraledig. Det var en härlig tid på många sätt, men det går inte att förneka att jag blev lite svältfödd på vuxenkontakter då dotterns ordförråd var starkt begränsat.

Jag var alltså ovanligt positivt inställd när telefonen plötsligt ringde. Personen var från organisationen Rädda regnskogen och ville att jag skulle köpa en bunt julkort. Efter att ha fått prata en stund slog jag så klart till. Julkort hade jag ju ändå tänkt skicka och även om styckepriset var väldigt högt så ville jag så klart också bidra till att rädda regnskogen.

En tid senare kom julkorten – något av det fulaste jag sett. Jag försökte komma på några riktigt hemska personer att skicka korten till, men hittade inte en enda som jag ville göra så illa.

Ytterligare en tid senare tittade jag och några kollegor på en kontorslokal. Där stod telefoner, pappershögar och till och med kaffemuggar kvar på skrivborden. Vi undrade varför och fick veta att den förra hyresgästen plötsligt bara dragit utan att betala en enda hyra. ”Det var visst nåt som hette Rädda regnskogen”.

Där växte näsan några centimeter till. Men det värsta är så klart inte att jag blev lurad på några hundringar utan att sådana här usla individer gör vanliga människor tveksamma att öppna plånboken när de äkta medmänniskorna vill ha stöd. Sådana som ”Just idag är jag stark”!

Den 26 februari kommer nästa
nummer av Yippie. Tipsa oss
gärna om vad du vill läsa i den.

3 nya sporter som borde vara med i Vinter-OS och som likt skidskytte är en kombination av andra sporter

Curlinggolf
Spelarna skickar iväg golfbollar och de övriga jobbar med golfklubbor för att få ner bollen i ett litet hål mitt i boet.
Bob-snöbolls-kastning
Åkarna stannar sina bobar längs banan och försöker pricka en tavla med medhavda snöbollar.
Backhopps-konståkning
När backhopparna ändå är i luften kan de göra en dubbel toeloop och en trippel salchow på vägen.

Artikeln publicerades i Yippie 1 2014 på sidan 6