Krönikor Yippie 6 2015

Sanningen, inte riktigt hela sanningen och ibland lite mer än sanningen

Det heter att man ska berätta sanningen, hela sanningen och inget annat än sanningen. Det låter ju bra, men det här med i sanning är i sanning inte världens enklaste. Vad är egentligen sant? Två personer som har upplevt en sak tillsammans kan ju efteråt berätta helt olika historier.
De kan ha missat olika detaljer, de kan ha tolkat det som hände helt olika och deras bedrägliga minnen kan ha lagt till och dragit ifrån lite som de vill. Och vad är då sanningen?

Även vi journalister har en förväntan på oss att vara sanna, att det vi publicerar är sanningen, hela sanningen och inget annat än sanningen. Mission impossible, säger jag. Till exempel kommer av nödvändighet bara en mindre del av det material man samlar in till ett reportage med i publiceringen. Där sprack ”hela sanningen”.
”Inget annat än sanningen” blev aktuellt nyligen när författaren/spökskrivaren David Lagercrantz avslöjade att citaten i hans bok om Zlatan Ibrahimovic inte var ordagranna. Det blev ett mindre ramaskri, eller åtminstone debatt om detta. Att boken på grund av det inte var ”sann”.

Skitsnack, säger jag! Med ordagranna citat hade boken varit oläslig. Inte för att Zlatan är sämre på att uttrycka sig än någon annan utan för att i princip alla är sämre på att uttrycka sig än någon annan.

Jag vet inte hur många tusen citat jag har publicerat under mina år i skrivarbranschen. Förmodligen är bara en handfull av dem helt ordagrant återgivna. Folk pratar helt enkelt inte citatvänligt. Min uppgift är inte att vara stenograf utan att lyssna för att uppfatta innebörden i det intervjupersonen säger, formulera det så att det blir läsbart och samtidigt (det svåraste) också förmedla personens specifika sätt att prata.

Just det där sista tycker jag att David Lagercrantz har lyckats ovanligt väl med. Det låter verkligen som Zlatan i boken. Så för mig känns den sann, även om Zlatan inte har sagt exakt det som står.

Välkommen att läsa vårt sommarnummer. Jag kan inte garantera sanningshalten i vartenda ord, men jag hoppas att läsupplevelsen ändå ska kännas sann och äkta.

Den 26 augusti kommer nästa nummer av Yippie. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa.

3 saker som ska bli ett sant nöje i sommar

Vedeldad bastu
Simhallen och relaxen i all ära, men inget går upp mot äkta vedsprak och ett dopp i havet
Läsa böcker
Det är nu man ska ta igen allt man inte hunnit med under vintern
• Sommar-pratarna
Är alltid värda en chans. Inte sällan är det någon man har låga förväntningar på som är roligast att höra

Artikeln publicerades i Yippie 6 2015 på sidan 6