Krönikor Yippie 1 2016

Snöblandade funderingar

Text Lars Kågström

När jag skriver det här är det snökaos i Göteborg. Det vill säga det har snöat lite grand eller till och med ganska mycket. Det gör det någon gång ibland, till exempel i november 1995 när jag bodde där.

Då stannade allt. Inga tåg, bussar eller spårvagnar gick, skolor och förskolor var stängda. Inte ens taxibilarna tog chansen att tjäna lite extra pengar (de hade väl inga vinterdäck). Nej, det var helt lugnt och stilla. Och tyst!

Det är fascinerande att uppleva hur tyst det kan bli när en stor stad bäddas in i mjuk snö. Alla ljud dämpas och de främsta ljudkällorna, bilar och spårvagnar, stod ju dessutom stilla den gången.

MEN snökaos, eller för den delen helt vanliga snöfall, hör verkligen till undantagen i Göteborg. Under de 15 år jag bodde där åkte jag skidor en enda gång och barnen kunde åka pulka max några dagar per vinter. I övrigt var det mestadels grått, blåsigt, regnigt och lerigt.

Bristen på riktig vinter var också en av anledningarna till att jag flyttade därifrån. Eller rättare sagt, de stunder då jag nu längtar till Göteborg, för de finns, så är det verkligen inte vintrarna jag suktar efter. Jag gillar snö. Jag gillar till och med att skotta snö för det mesta. Så just nu trivs jag ovanligt bra i Härnösand.

Men som med så mycket annat är det lätt att bli hemmablind, eller kanske snöblind är rätt ord i det här fallet. Jag tror inte vi till fullo inser vilken fantastisk tillgång snön faktiskt är. Hur exotisk den är för de flesta av jordens människor!

Jag insåg det första gången när jag gjorde ett reportage om Ice Hotel i Jukkasjärvi och stötte på helt exalterade japaner, indier, holländare och engelsmän. Innan dess tänkte jag nog att alla tänkte som jag, att det mest exotiska var en fin sandstrand med några palmer vid ett blågrönt hav.

Men i sådana miljöer lever ju massor av människor på vår jord. Snölandskap däremot, det är riktigt exotiskt för säkert över 95 procent av jordens befolkning. Till och med för göteborgare.

Nästa Yippie Härnösand kommer 24 februari. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa.

3 andra exotiska tillgångar i Härnösand
  • Möjligheten att hitta ”egna” badklippor och stränder
  • Möjligheten att plocka oändliga mängder bär och svamp
  • Möjligheten att kombinera ett boende mitt i stan med närhet till naturen. Eller att bo mitt i naturen med närhet till staden
Artikeln publicerades i Yippie 1 2016 på sidan 6