Krönikor Yippie 12 2014

Yes, we know it’s Christmas!

1998 gav engelsmannen Nick Hornby ut romanen ”Om en pojke”. En av huvudpersonerna är 36-årige Will, som är ekonomiskt oberoende eftersom hans döde far en gång skrivit en väldigt populär julsång. Will lever helt enkelt på royalties och Stim-pengar för en enda låt. Som han inte ens gjort själv.
Jag hade lite svårt att tro på det där då, så mycket kan väl inte en enda låt spelas, men nu tvivlar jag inte det minsta. På gymmet jag går spelas en av våra reklamradiokanaler i högtalarna och under hela december kör de enbart jullåtar. 100 procent jullåtar!

Jag undrar om det var särskilt smart tänkt. För det kan väl inte bara vara jag som får kliande utslag när schlagersångare med Whitney Houston-komplex wailar* sönder ”Jul, jul, strålande jul”? Och nog måste fler än jag få lust att skrika högt när ”Do they know it’s Christmas” kommer för tionde gången? Skrika ”Yes we know it’s Christmas”.

OK, jag vet att många älskar julsånger betydligt mer än vad jag gör, det visar till exempel ett av svaren på frågan här under, men 24 timmar om dygnet? Å andra sidan är det ju ett tidens tecken, att när något ska ske så ska det ske utan måtta. Ska vi dricka läsk så ska vi dricka minst 1,5 liter. Ska vi se en TV-serie ska vi maratontitta på hela serien.

Och har vi gått till val två gånger på kort tid kan vi lika gärna köra ett nyval också. (Eller extra val, som det egentligen heter och som måste nämnas varje gång någon säger nyval i medierna. Men det är en helt annan historia och får kanske undersökas närmare i en senare krönika).

Hur som helst så det är nog bara att acceptera att december även i fortsättningen kommer att innebära ett fullständigt frossande i julsånger. Men då tänker jag så här. Om varje Härnösandsbo skriver en ny, bra julsång så finns det nästan 25 000 fler låtar att välja på nästa år. Och på kuppen blir hela Härnösand ekonomiskt oberoende. Bra va?

*waila = glida runt på de långa tonerna

Den 17 december kommer nästa nummer av Yippie. Tipsa oss gärna om vad du vill läsa i den.

3 julsånger som jag kan tänka mig att höra fler än en gång

Fairytale of New York
En udda julhistoria som stinker av billig whiskey
Sjömansjul på Hawaii
Nostalgisk längtan med Yngve Stoor
Nu tändas tusen juleljus
Fast då ska det vara med underbart knäppa Franska trion

Artikeln publicerades i Yippie 12 2014 på sidan 8