Mat & dryck Yippie Jul 2020

Lokalt på bordet

Härnösands tre bryggerier ställer lokala drycker på julbordet.

 

Santa Rocks Julöl 2020

Santa Rocks Julöl 2020

Tjärnsjö Brewery
2017 gjorde Fredrik Lundgren på Tjärnsjö Brewery sin första julöl. Sedan dess har han skruvat försiktigt på receptet för att hitta fram till en riktig julkaraktär. Santa Rocks 2020 är enligt bryggaren själv den bästa versionen hittills. ”Jag vill brygga en öl med juliga dofter och smaker, så att man verkligen känner att det är en ’riktig’ julöl. Santa Rocks ska vara en drickvänlig öl med jul-toner som ska passa lika bra till julmat och vanlig mat som att dricka för sig själv.
Karaktär: När man häller upp den sprider sig en ljuv doft av pepparkaka. Grunden är ett eget recept på en brown ale med en alkoholhalt på 6,4%. Den har ett fint skum som lämnar gardiner efter sig. Det finns en lätt sötma i smaken, lite jul-kryddiga toner och en lätt behaglig vaniljton, som kommer från äkta vaniljstång från Madagaskar.
Passar till: ”Den passar otroligt bra på julbordet, inte minst på grund av att den gör sig bäst vid 15–17 grader, så det är bara en fördel att den får stå framme ett tag.
Finns på: Går att beställa via Systembolagets privatimport. Där går det också att beställa Tjärnsjös relativt nysläppta alkoholfria (0,5%) ”bubbelvatten” med rabarbersmak, Rabarbro.

Midvinternatt

Midvinternatt

Lockeby Bryggeri
Lockeby Bryggeri producerar även i år Midvinternatt, en öl som bara bryggs till jul och säljs på en 75 centilitersflaska, prydlig att ställa på julbordet. ”Midvinternatt är en dubbelbock, en stark mörk lager, som är gjord för att passa till vinterns läckerheter. Den har blivit mycket uppskattad hos kunderna och sålt bra från start så vi fortsätter att producera den enligt samma recept”, säger bryggeriets Frans Olofsson.
Karaktär: ”Maltig, nyanserad smak med liten sötma, inslag av vörtbröd, torkad frukt, ljus sirap, nötter, choklad och kaffe.
Passar till: ”Dubbelbockar är traditionella julöl som har en kraftigare smak, både i form av malt, och högre alkoholhalt för att den skall kunna göra matcha den kraftfulla maten/feta maten vi har kring jul. Jag har valt att inte göra den fullt så söt som vissa andra dubbelbockar på marknaden, och på så sätt funkar den bra både till maten och som sällskapsdryck i soffan.
Finns på: Midvinternatt säljs på Systembolaget. Bryggeriet producerar också en egen julmust, Snöfall, med lite vuxnare smak. Snöfall säljs i Härnösand på de stora matbutikerna samt Coop Brunne, Hernö ost & Deli, Brygghuset, Hernö Gin med flera.

 

Hernö Jól

Hernö Jól

Hernö Hantverksöl
När pionjärerna på Hernö Hantverksöl släppte sin första julöl 2012 var man under en kort period det minsta bryggeriet på Systembolaget. Sedan dess har bryggeriet släppt en ny julöl varje år, alla av aletyp men sinsemellan väldigt olika. Namnet Jól anspelar på en vikingatida decemberhögtid, och ölen blickar smakmässigt lite bakåt i tiden – om än inte tillbaka till vikingatiden. ”För några år sedan började det komma många bra, spännande julöl. Sedan dess har många julöl blivit mer skruvade med många udda smaker. Nu ville jag hitta tillbaka till det där typen av julöl som jag gillade”, säger delägaren Jonas Gerdin. ”En ale som är lite mörkare och sötare, och lite alkoholstarkare än de vi gjort de senaste åren.”
Karaktär: ”I receptet ingår många av julens kryddor — stjärnanis, muskotnöt, kanel bland annat — och belgiskt kandisocker. Det är också lite vete i malten. Sammantaget är öl med djup och sötma, men också med tydlig beska.”
Passar till: ”Det ska ju passa till julmaten där många av rätterna är ganska feta
och salta. Meningen är att Jól ska balansera det mastiga i maten. Och förhoppningsvis piffa till och höja alla smaker ett snäpp också!”
Finns på: Systembolaget.

Artikeln publicerades i Yippie Jul 2020 på sidan 34