Kultur & nöje Yippie 8 2020

Drabbad av måleri

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Cornelia Bergman har alltid gillat att ha kreativa projekt på gång, allt från att göra om krukor och gjuta i betong till att styla inredning, men för två år sedan tog måleriet över hennes tillvaro och fick det att spraka i hennes själ.
– Det kom från ingenstans. Jag kom på att jag ville måla en tavla, köpte hem lite färg och en canvas, satte mig vid mitt sminkbord och började måla och det blev bra!

Hennes konst är abstrakt och gärna av större modell. På kort tid har Art by Cornelia B sålt flera tavlor via Instagram, haft två utställningar och börjat samarbeta bland annat med ett inredningsföretag, som ska använda hennes konst i samband med lägenhetsvisningar.
– Jag har oftast en idé om vad jag ska måla när jag börjar, men det brukar sluta någon annanstans, för jag målar bara på känsla. I stället för att använda penslar målar jag med allt möjligt: diskborstar, kartongbitar, kreditkort … Jag får mycket inspiration från havet. Måleriet är också ett sätt för mig att varva ned. Jag är en sådan som det är full fart på hela tiden annars!
Cornelia har även börjat göra produkter med sina målningar som motiv, exempelvis glasunderlägg och mobilskal.
– Just nu är det en hobby, men jag utvecklar mig och drömmen är ju att starta företag med min konst i framtiden.
På gymnasiet gick Cornelia stylistutbildningen och vann stylist-SM förra året. Även när det gäller smink jobbar hon mycket kreativt, för att få fram olika karaktärer: en sjöjungfru, eller Maleficent, från filmen med samma namn.
Hemmet präglas av hennes stilkänsla och konst. Praktiskt nog är pappan snickare, så Cornelia kan till exempel rita och styla en soffa, som han bygger. Men måleriet är det stora i hennes liv:
– Jag får adrenalin av att måla! Det pirrar i mig och jag är så lycklig av att få göra det här. Äntligen har jag hittat något jag brinner för! Det tog bara 17–18 år.

 

Cornelia Bergman började måla av en slump och blev helt uppslukad. Idag säljer hon sin konst via Instagram och säljer även produkter som mobilskal och glasunderlägg skapade utifrån sin konst.

Cornelia Bergman

ÅLDER Fyller 20 den 6 september
FAMILJ Mamma, pappa, lillebror och katt
BOR Vid havet i Härnösand
GÖR Målar, umgås med kompisar, åker vattenskoter,  jobbar i butik
KOLLA Cornelias målningar finns på Instagram – @artbycorneliab

Artikeln publicerades i Yippie 8 2020 på sidan 14