Kultur & nöje
Garagekonstnär

En dag stod Kent Lindberg och betraktade några träbitar som låg i garaget. Slängas? Ja, kanske. Men det var något med de där träbitarna, som ville bli något annat…
Kent, som är 51 år, kommer ursprungligen från Värnamo vilket man anar då 30 år som norrlänning inte skalat av hans småländska dialekt. På gymnasiet i Värnamo läste han till byggnadsingenjör och sökte sig sedan norrut där han började på Umeå konstskola för att kvalificera sig till fortsatta studier på Designhögskolan i samma stad. Han tog en kandidatexamen i industridesign och fortsatte med att läsa en master i interaktionsdesign och blev kvar under 10 år i olika forskningsprojekt på Designhögskolan.
– Sen träffade jag en härlig kvinna uppvuxen Härnösand och efter många år i Umeå flyttade familjen hit. Efter jobbpendlande till Umeå klev jag en dag in på Näslunds snickeri och fick frågan om jag inte ville ta över verksamheten.
Det ville han, men efter tre år orsakade samtidiga pensionsavgångar kompetensbrist, vilket gjorde att kvalitén på uppdragen inte kunde upprätthållas, så Kent tog beslutet att avveckla snickeriet.
Efter åren som ägare till Näslunds snickeri jobbade Kent Lindberg först på Design i Västernorrland och sedan på Region Västernorrland som tjänstedesigner.
Så det är inte enbart design av produkter du gjort?
– Industridesign är ett sätt att se helheten i en komplexitet. När det gäller Regionens uppdrag att leverera sjukvård, så gäller det att utforma vårdtjänster utifrån patientens synvinkel. Ett exempel: Man måste bygga system som ser till att man inte bokar in en patient från Ramsele på en röntgenundersökning på Sundsvalls sjukhus klockan 07.30…
För något år sedan kände sig Kent som han beskriver det, skräpig och tom på energi.
– Det var då jag stod där i garaget och tittade på innehållet i några kartonger och kände att det var dags att städa upp lite i livet. En del material hade följt med från snickeriet, sånt som jag inte ville kasta bort. Nu började jag mitt kontemplativa och terapeutiska arbete med att göra något av det som låg i kartonger och skåp i garaget.
En garagerensning blev till en konstutställning ”Garageslöjd” och finns att se på Vårsta restaurang fram till den sista augusti. Det är din första utställning, och den har fått ett varmt mottagande. Blir det fler?
– Ja, alldeles säkert. Jag har ju alltid varit intresserad av skapande verksamhet där jag skruvat, limmat och byggt saker. Det började med en egenbyggd skateboard när jag var 10 år och har fortsatt med ständiga husrenoveringar. Men sedan kommer annat som prioriteras i livet och man kommer kanske för långt bort från det som ger den energi man behöver. Det var ett år sedan jag stod där i garaget och kände att materialet kallade på mig. Åka med det på tippen eller se med andra ögon? Konstskapandet har en personlig funktion för mig som är bra. Så det är klart att jag fortsätter: Yrkesmässigt går Kent nu vidare till Härnösands gymnasium och en tjänst som designlärare på Teknikprogrammet.

Verket ”Håll ut” ( t.v.) är gamla nätflöten hittades kvarlämnad av den förre ägaren till en sommarstuga vi köpte. En trädgårdsslang tillsammans med en teln vridna runt en böjd plexiglasskiva skapar konstverket med titeln ”Under ytan” (nere t.h.). ”Upset” (uppe t.h.), garntråd mellan transparenta plastskivor.
0 comments