Kultur & nöje Yippie 5 2020

Hallå där Maria Frensborg

Författaren som 24 april kom ut med den högaktuella bilderboken ”Pelle Svanslös skola. Sjukdomar, virus och att tvätta händerna”.

Var det ett lyckosamt sammanträffande?
– Vi hade mycket material redan från en liknande bok, ”Pelle Svanslös skola. Må bra boken”, och det har vi stöpt om till en ny form. Det är därför vi har klarat av att ta fram den så snabbt. Förlaget kontaktade mej med den här idén då den passade bra. Den är också översatt till somaliska och arabiska för att nå ut till flerspråkiga barn.
Boken har fått mycket positiv respons. Hur känns det?
– Det är klart att det är roligt. Det känns bra att barn kan lära sej mer om virus och sjukdomar på ett avdramatiserat sätt, genom snälla sagor och bilder.
Du bor i Uppsala. Vad är din relation till Härnösand?
– Vi flyttade till Härnösand när jag gick i trean och jag var där till jag tog studenten. Det var där jag hade mina medvetna barndoms- och ungdomsår, viktiga år. Mina föräldrar bor också kvar. Det känns som min stad.
Vad har inspirerat dej ifrån Härnösandstiden?
– Boken ”Mina smala axlars längtan” utspelar sej i Härnösand. Känner man till staden och mej, förstår man att jag har tagit med mej en del, stoppat in mycket av min barndom i böckerna. Serien ”Stål-Stella superhjälte” utspelar sig i Docksta, där mina föräldrar har sommarstuga. I boken heter stället Dockvik. Mina barndomskvarter på Bondsjöhöjden går det också att hitta delar av i böckerna
Något speciellt ställe?
– Det är ett elskåp på Skördevägen som är med i min debutbok ”Ellen, Sorken och hemligheten”, som handlar om två tjejer som har en hemlig klubb i en garderob. Jag och min kusin hade ett hemligt klubbställe i en garderob på Betesvägen.
Vad har du för planer nu?
– Jag håller på med bok tre och fyra i serien om Morris Mohlin. Nummer tre kommer ut i sommar och jag har börjat att skriva på nummer fyra. Jag håller också på med en vuxenbok, min första, som kommer ut till våren.
Hur är du som ”vuxenförfattare”? Och kommer humor vara lika viktig i dina vuxenboken som i dina barnböcker?
– För vuxna kan man tillåta sig att skriva mer mellan raderna och inte lika rakt. Vuxenboken kommer absolut inte att ställas i hyllan för humor, det är inte en rolig bok. Inte primärt humoristisk i alla fall!

Artikeln publicerades i Yippie 5 2020 på sidan 19