Kultur & nöje Yippie 10 2020

Hallå där Pelle Olsson

Foto Staffan Hübinette

Hallå där Pelle Olsson, som den 22 oktober har boksläpp på Öbacka Bok med sin nya roman ”Kärlek, jävlar i helvete” på Skellefteåförlaget Ord & Visor.

Du skriver fack- och skönlitteratur, du har gett ut 23 böcker och ”Kärlek, jävlar i helvete” är din femte roman. Varför släpper du den i Härnösand?
– Bokens huvudperson, Johan Stalke, är från Härnösand. Det står aldrig Härnösand i boken, men han är därifrån. Jag har återkommit till Härnösand i flera av mina böcker. I min förra bok ”Hjärtbyte”, en novellsamling som kom ut 2018, utspelar sig titelnovellen i Härnösand. Jag gjorde inte något speciellt ut av den i Härnösand, men nu har jag ansträngt mig mer för att göra det med den här boken. Härnösand är min barndoms stad och jag återkommer ofta dit, inte bara för att hälsa på min syster men också känslomässigt. Man formas mycket av sin uppväxt.
Handlar boken om ditt liv?
– Det är en påhittad historia med en verklighetsbakgrund. Jag är uppvuxen i Härnösand och huvudpersonen i boken växte upp samtidigt som jag och är lika gammal som jag, men där upphör likheterna. Huvudpersonens historia liknar min historia geografiskt och tidsmässigt, men vi har levt olika liv.
Vad handlar boken om?
– Huvudpersonen blir en slagskämpe och snattar bland annat i den nya Tempo-affären. Kriminaliteten trappas upp och som 16-åring blir han tvungen att lämna Härnösand och hamnar i kriminella kretsar i Stockholm, där hans fysiska styrka utnyttjas. Han börjar missbruka amfetamin. Under en fängelsevistelse får han en dotter som han tar hand om. Det blir ett startskott för hans nya liv. Han jobbar som sopåkare, är plikttrogen men har kvar sitt hetsiga temperament. Då han är 60 år föreläser han I Vetlanda och träffar en kvinna och de flyttar till Småland. Det är egentligen då boken börjar.
Blir det flera böcker om Johan Stalke och/eller Härnösand?
– Det blir det! Jag har redan kommit en bit på väg och Johans barndom i Härnösand dyker upp i nya återblickar.

Artikeln publicerades i Yippie 10 2020 på sidan 14