Kultur & nöje Yippie Jul 2020

Kalles deckare prisad

Foto Anders Härnqvist

Författaren Kalle Holmqvist växte upp i Härnösand, och handlingen i hans bok ”Det går en mördare lös – en historia från 1721” utspelar sig i Härnösand. Denna boken har nu tilldelats Svenska Deckarakademins litteraturpris Spårhunden 2020 för årets bästa barn- eller ungdomsdeckare.

– Det känns väldigt roligt. Jag tycker också att det är fint att en historisk barnbok får pris. Förhoppningsvis leder det till att historiska barnböcker får mer uppmärksamhet, säger författaren.
Mordgåtan från 1700-talets Härnösand utspelar sig i skuggan av stormaktstidens krig. Två pojkar hittar en död man och börjar detektivarbetet med att hitta motivet till mordet och mördaren.
”Det går en ­mördare lös” är den tredje och ­sista delen i en serie böcker där historiska fakta berättas i skön­litterär form. Varje del behandlar olika tidsepoker och är helt ­fristående från varandra.
Vad är du igång med nu?
– Det blir mer Ångermanlands historia! Jag ska skriva en bok för vuxna om häxprocesserna i Torsåker på 1670-talet. Men jag vet inte när den blir klar, det kan nog ta ett tag.
Skriver du på heltid?
– Jag har egentligen aldrig skrivit på heltid, utan alltid jobbat med någonting annat också. För det mesta har jag arbetat inom handikappomsorgen, ibland med webb. Det är skönt att ha andra inkomster, för då kan jag skriva precis vad jag vill. Men nu senaste åren när det har gått bättre med skrivandet har jag kunnat gå ner i arbetstid och arbeta på deltid, så att jag hinner skriva mer. Just nu arbetar jag deltid som guide på museum och skriver resten av tiden.

Artikeln publicerades i Yippie Jul 2020 på sidan 10