Kultur & nöje Yippie 3 2020

Konstnärssjälar

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Fler bilder:

Det slår gnistor mellan Robin Lindberg och Nadia Bakhshizadeh, konstnärsparet som gifte sig i höstas. Svensken med indiska influenser och den persiska skönheten med spansk krydda håller som bäst på att koka ihop det framtida livet tillsammans, med konst, musik, kursverksamhet och kanske en och annan matlagningsvideo.

”En framtidsdröm är att jag ska kunna ge lektioner gratis till personer som till exempel är sjuka eller arbetslösa, men för att kunna göra det behöver jag själv tjäna mer pengar först!”

Robin jobbade som musiklärare på Musik- och kulturskolan när en av hans kollegor fixade ihop honom med Nadia. Han fick höra att hon var en så fin tjej som kommit till Härnösand för ett tag sedan. Svepskälet som förde dem samman var att Nadia kunde ta gitarrlektioner hos honom. De träffades, och Robin berättar:
– Det sa bara smack!
Han beskriver Nadia som enkel, öppensinnad, fruktansvärt godhjärtad och med en jäkla högerkrok. Enligt henne är Robin jättesnäll, godhjärtad, hjälpsam och fin på alla sätt.
Reportern får till slut avbryta deras intensiva kärleksblickar för att ställa sina frågor.
Nadia kommer ursprungligen från Iran och kom till Sverige och Härnösand för ungefär fyra år sedan:
– Jag kom till Sverige för att plugga och utveckla mig själv, för att min syster bodde här och jag ville vara nära henne! Och jag hörde mycket om Sverige, alla möjligheter, otroligt vacker natur, fint folk, fint språk… Jag ville utmana mig själv, göra något kreativt. Sedan blev jag kär i Robin och vi gifte oss.
Nadia har alltid varit konstnärlig:
– Jag älskar färg, fotograferade mycket som ung tjej och började måla när jag var 15. Min syster tyckte det var konstigt att jag alltid kollade på färger och hon sa: ”Varför läser du inte konst?”
Mamman ville nämligen att Nadia skulle läsa naturvetenskapslinjen på gymnasiet, men hennes syster insisterade på att hon skulle gå konstlinjen, något Nadia också ville. De lyckades övertala mamman och konststudierna började.

”En framtidsdröm är att jag ska kunna ge lektioner gratis till personer som till exempel är sjuka eller arbetslösa, men för att kunna göra det behöver jag själv tjäna mer pengar först!”

Det är med sitt spanskinfluerade artistnamn La Artista som Nadia syns på Facebook och Instagram. Hon har tillbringat flera månader i Spanien, därav de spanska influenserna. I Iran hade hon egna utställningar, vilket hon hoppas på att ha även i Sverige. Hennes färgstarka målningar hänger och står runtom i lägenheten och på staffliet.
Nadia använder sig av tekniker som oljemålning, akvarell och collage med tyger och tidningspapper. Hennes konst har ofta abstrakta drag. Förutom att jobba med sin egen konst designar Nadia posters, visitkort, tar andra illustrationsuppdrag och fotograferar. Hon ger också lektioner till personer som vill lära sig måla:
– En framtidsdröm är att jag ska kunna ge lektioner gratis till personer som till exempel är sjuka eller arbetslösa, men för att kunna göra det behöver jag själv tjäna mer pengar först!
Nadia pluggar just nu på Komvux för att senare studera till tandsköterska. Förhoppningen är att hon ska kunna jobba halvtid med det och ha energi över till att jobba med konst resten av tiden. La Artista visar sig vara en sorts allkonstnär – just nu håller hon även på att spela in en video med vegetarisk matlagning:
– Min plan är att göra blogg med mina målningar och matlagning. Jag tycker att det är skönt med mer grönt i matlagningen. Att äta vegetariskt har flera goda anledningar tycker jag: Det är gott, jag mår bra av det, det gynnar miljön, inga djur kommer till skada och så är det ofta billigare.

Robin sitter på kökssoffan och spelar på en av sina många gitarrer, en italiensk Moffa. Från handleden dinglar radbandsliknande träpärlor från Indien, och på väggen syns ett par indiska gurus. Det visar sig att Robins nya företag IMA (Integrala musikakademien på svenska) kombinerar musiken med den inre världen:
– Det jag saknat själv under de 20 år som jag hållit på med musik är vad jag vill använda mig av i mitt företag. Lärare är ofta bra på att påpeka tekniska saker, som hur man håller sitt instrument, men inte lika bra på det inre.
Hur förhåller man sig till sitt instrument?
Hur påverkar den interna processen ditt ­spelande?
IMA kombinerar det externa: kroppsrörelse, skalor, ackord, teori och ergonomi med det interna: tankemönster, känslor, perspektiv, typ av fokus och så vidare, förklarar Robin:
– Detta för att få en holistisk inlärningsprocess baserad på principer från några av världens främsta människor inom olika områden som till exempel budo, musik, psykologi och meditation.
Han har själv ägnat sig åt judo och aikido:
– Principer för hur man rör sin kropp på ett naturligt och effektivt sätt, där spänningar och förslitningar elimineras, har jag applicerat på trumsetet och gitarren. Det har tagit mitt spel till en ny nivå.
Robin berättar att han gillar enkelhet, att inte krångla till det i onödan, vare sig det gäller hans egna kompositioner eller livet i allmänhet:
– Det behöver inte handla om musik, men ofta är det enkla mer kraftfullt.

”Mitt och Nadias ­gemensamma mål är förstås också att vi ska kunna livnära oss på musiken och konsten.”

Robin Lindberg

Meditation är något han ägnat sig åt i många år, efter att han mådde väldigt dåligt under en period:
– Jag gick igenom en kris och visste ingenting om meditation då, men stötte på en man som hade varit på en resa med en guru, en spirituell lärare. Vi diskuterade och han sa en sak som gjorde att något skiftade i mitt medvetande och jag kunde observera och separera mig från alla mentala bilder, tankar och känslor. Det blev tyst internt och kvar fanns en underliggande frid som en bakgrund till allt som sker.
Sedan dess har Robin använt sig av meditation och han åker ensam till avlägsna ställen varje år, i allt från fyra dagar till två veckor, då han tillbringar tid i extern och framför allt intern tystnad:
– I Indien åkte jag ut i djungeln till en liten stad som heter Madanapalle där jag bodde enkelt i närmare 2 veckor.
Numera satsar Robin främst på friheten i att ha eget företag och jobbar timmar på gymnasiet. Han uppträder som musiker vid tillfälle, senast på Soul Celebration på Bryggeriet i februari, och ger lektioner i elgitarr, akustisk gitarr och trumset. Just nu jobbar han mest med att få igång onlinesidan där han kommer att ge ut backing tracks, musik som man kan öva till. Han vill också jobba med bandverksamhet och individuella lektioner på trumset och gitarr, främst för ungdomar.
– Ett mål är att få igång musiklivet här i stan bland ungdomar. Att få dem att söka till estet, och att det rullar vidare. Mitt och Nadias gemensamma mål är förstås också att vi ska kunna livnära oss på musiken och konsten.
Båda vill bo kvar i Härnösand, eller kanske skaffa hus i Näs så småningom. Nadia gillar lugnet:
– Härnösand är en liten stad med fin utsikt, lugn och ro och det är lätt att plugga här. Jag tycker också mycket om byggnaderna, alla vackra gamla hus i stan!
Robin är uppvuxen i Härnösand och längtar inte till någon storstad. Dessutom har han sin son, som bor hos honom varannan vecka, i samma stad.
– Det är liksom så skön vibe här! Jag har ändå varit i många städer, stora som små, men det finns någonting piggt över Härnösand, lite fräscht!

Fakta

Robin Lindberg
Ålder: Blir 30 i slutet av mars.
Bor: Härnösand.
Familj: Gift med Nadia, sonen Elijah, 9 år, från tidigare förhållande.
Gör: Musiker, kompositör, producent, företagare.

Nadia Bakhshizadeh
Ålder: 26 år.
Bor: Härnösand.
Familj: Gift med Robin.
Gör: Konstnär, skaffar universitetsbehörighet på komvux för att studera till tandsköterska.

Artikeln publicerades i Yippie 3 2020 på sidan 20