Kultur & nöje Yippie 11 2019

Lasson tar plats på Vårsalongen

Linda Lassons verk ”Girjas” är ett broderi med svart tråd på armeringsduk, cirka 70 x 50 centimeter stort. Det antogs till Liljevalchs vårsalong 2020 i konkurrens med verk från knappt 3 000 konstnärer.

Textilkonstnärinnan Linda Lasson från Bölen har antagits till vårsalongen på Liljevalchs i Stockholm 2020. Den jurybedömda utställningen är mycket prestigefylld och i år ansökte 2985 konstnärer om att få vara med. Lassons broderi ”Girjas” var ett av bara 170 verk som antogs.
Samernas och ursprungsbefolkningarnas situation är ett återkommande tema för Linda Lasson och ”Girjas” är uppkallat efter den sameby som har stämt svenska staten för att få tillbaka jakt- och fiskerättigheterna över skogsgränsen.
Samebyn har vunnit tre rättegångar och nu är målet uppe i Högsta domstolen så temat för Linda Lassons verk är med andra ord högaktuellt. Dom väntas vid årsskiftet, bara dagar innan vårsalongen öppnar.
– Jag tror att det kan ha spelat in för juryn. Jag gjorde klart broderiet 2017, men har faktiskt inte ställt ut det så mycket. Nu blir det på vårsalongen istället och det är ju jättekul.
Vårsalongen på Liljevalchs är en snart 100-årig tradition i svenskt konstliv, en jurybedömd utställning som ses av omkring 100 000 besökare varje år.
Utställningen 2020 pågår 10 januari–22 mars, men det är långt ifrån det enda som händer kring Linda Lasson just nu. Hon noterar själv, med viss förvåning, att hennes konstnärskap just nu är väldigt uppmärksammat och uppskattat.
I mitten av november mottog hon Mimmi Börjessons broderistipendium vid en ceremoni på Waldemarsudde, nu pågår en utställning på ett galleri i Stockholm och i början av året blir det vernissager i Älvsjö, Bollnäs och Väsby.
– Jag jobbar som en idiot just nu! Jag ska i princip göra två utställningar på två månader så det blir inget julfirande i år. Men jag klagar inte. Jag är kvinnlig textilkonstnär och kan leva på det. För bara några år sedan var ingen intresserad av broderi.

Artikeln publicerades i Yippie 11 2019 på sidan 28