Kultur & nöje Yippie 6-7 2020

Mordgåta i Härnösand

Det går en mördare lös – en historia från 1721” är en mordgåta som utspelar sig i Härnösand i skuggan av stormaktstidens krig. Boken kombinerar historia med ett skönlitterärt berättande och vänder sig till mellanstadieelever. Bakom boken står skribenten, Aftonbladetmedarbetaren och före detta Härnösandsbon Kalle Holmqvist.
Kalle Holmqvist har själv ett stort historieintresse och har skrivit en lång rad böcker, både för barn och vuxna. ”Det går en ­mördare lös” är den tredje och ­sista delen i en serie böcker där historiska fakta berättas i skön­litterär form. Varje del behandlar olika tidsepoker och är helt ­fristående från varandra.
”Det går en mördare lös” utspelar sig 1721. De två 13-åriga pojkarna Mickel och Petter hittar en död man nere vid brunnen. Vem har dödat honom? Och varför? ­Samtidigt håller den svenska stormakten på att falla, och den ryska krigsflottan närmar sig staden.
Vad vill du förmedla?
– Jag vill naturligtvis att de som läser boken tycker att det är en bra historia. Sedan hoppas jag att den kan väcka ett historieintresse, för jag tycker ju själv att historia är väldigt spännande. Den kan vara hemsk och dramatisk, men aldrig tråkig.
Hur var det med Kalle Holmqvists egna Härnösandskopplingar då? Jo, han flyttade till staden som tvååring och bodde kvar i tio år. Det är ett tag sedan, men han har varit tillbaka med ojämna mellanrum. Inte minst för att göra research på ­Landsarkivet och Västernorrlands Museum för sina böcker.

Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2020 på sidan 10