Kultur & nöje Yippie 5 2020

Museet lyfter våra väsen

I år är det traditionella midsommaraftonsfirandet på Murbergets Friluftsmuseum inställt av vid det här laget känd anledning. Stugorna är stängda men området kommer att vara öppet att ströva omkring i, och guider gör dagliga utomhusvisningar två gånger per dag. Ständigt öppen är en coronasäker skogsstig på 3 kilometer att vandra i, där man kan stanna till vid ett tjugotal skyltar längs vägen som berättar om biotopen i skogsmiljön.
Den får i år sällskap av den nya SAGOSTIGEN som bjuder på en vandring där besökaren får kunskap om skogens allra mest skygga invånare.
– Sagostigen är 750 meter lång och lämplig för den som vill bekanta sig med jättar, troll, vittra, skogsrået och andra som kanske har funnits, och möjligen finns kvar. Allt enligt gammal folktro. 10 stycken spännande och mytomspunna väsen presenteras i år, berättar Paulin Norgren som är programansvarig för Länsmuseet.
Louise Sterner illustrerar skogens väsen och de skilda karaktärerna man får möta vid varje station där tradition och nutid möts.
Via appen KulturPunkt kan man vid varje bild få höra en inläst berättelse om dessa märkliga varelser som döljer sig i skogen för oss människor. Barnvänligt, fantasieggande och allmänbildande – precis som det ska vara på ett museum!

Artikeln publicerades i Yippie 5 2020 på sidan 8