Kultur & nöje Yippie Jul 2020

Nya noveller av Frejarö

– Har man lovat något i Yippie, måste man hålla det, säger Tomas Frejarö som tidigare i år uttalade i Yippie att han under 2020 skulle ge ut ytterligare en novellsamling efter sin skönlitterära debut ”Övre Kågedalen och området strax öster om Torntuppen”.

Den andra novellsamlingen, som heter ”Klockarsläkten och ekot av sorgligt bakvatten”, gick i tryck första december och beräknas vara ute till lucia. Den består av 13 noveller med avspark i den mytomspunna Klockarsläkten från Norsjö i Västerbotten, en släkt som Tomas tillhör.
–  Novellerna handlar om Västerbottens inland, men även om Klockarsläkten som är en stor släkt därifrån, berättar Tomas som till exempel har släktband till de tre stora Västerbottenförfattarna Sara Lidgren, Torgny Lindgren och PO Enquist.
Men det är mer än en släktkrönika.
– Den handlar också om att minnas och att glömma, att minnen som man kan ha glömt kommer upp och påverkar och om centrum och periferi.

Normalt jobbar Tomas som bastuvärd på simhallen i Härnösand, men det är ju en verksamhet som har tagit coronapaus. Det har naturligtvis varit tråkigt, men samtidigt har det öppnat för författandet.
– ­Det har gett mig tid att skriva, säger Tomas och han säger att han dessutom är igång med att tillverka massageoljor till den dagen bastutraditionen aufguss öppnas upp på simhallen igen.
Men först kommer utgivningen av hans andra bok.
Den har en upplaga på 200 böcker och kommer att säljas av Tomas själv och på Öbacka bok i Härnösand.

Författaren är också igång med att läsa in sin första novellsamling som ljudbok.
– ­Jag började älska Torgny Lindgrens böcker när jag hörde honom själv läsa dem. Det får mig att tänka på berättandet vid brasan.
Han planerar nu för ännu en novellsamling i sin svit med novellsamlingar som hänger ihop, och det kan också bli en fjärde.
– Jag vill utforska de omgivningar som formar en människa. Här i Norrland tror jag att många lägger ganska stor vikt vid släktskap och var man kommer i från.

Artikeln publicerades i Yippie Jul 2020 på sidan 12