Kultur & nöje Yippie 2 2020

Plats för drömmar

Foto Pawel Maronski

Årets konstveckor för barn och unga har invigts på Konsthallen. I år är temat ”Barn och unga i Härnösand drömmer”, och utställningen består av konst skapad av cirka 500 barn i åldrarna 3–12 år.
Någon drömmer om att bli polis. En annan om att stoppa miljöförstöringen. En tredje om en egen mobiltelefon.
Drömutställningen görs i samarbete med föreningen Teskedsorden som jobbar med mångfalds- och demokratifrågor. När utställningen i Härnösand är över dokumenteras alla drömmar och blir en del av föreningens projekt Barnens Drömburk.
Barnens Drömburk startades inför att FN:s konvention för barns rättigheter skulle bli lag 2020. Man vill genom projektet samla in barn och ungas drömmar, tankar och åsikter för att göra de vuxna som bestämmer mer uppmärksamma på barns perspektiv.
– När alla delprojekt är genomförda så samlas dokumentationen ihop och lämnas över till stats­minister Stefan Löfven, säger Linda Nordlander Frisk, intendent på Härnösands konsthall. Allt ­material blir då en offentlig samling som sparas för all framtid. Det är spännande att det om 100 år kommer att gå att läsa om vad 500 Härnösandselever hade för drömmar.

Barn och unga drömmer

Vad Konstveckor barn och unga.
Var Härnösands konsthall.
När Utställningen pågår 14 februari–5 mars 2020.

Artikeln publicerades i Yippie 2 2020 på sidan 8