Kultur & nöje Yippie 6-7 2021

Serieskördare

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

En av Härnösands nyaste invånare har flyttat in på Skeppar Karls gränd, med man, barn och katter. Illustratören, redaktören, formgivaren och översättaren Karin Didring Leksell står vid sitt skrivbord och försöker just för dagen att komma på roliga texter till serietidningen Hälge, medan katten Hobbe lojt sträcker ut sig framför tangentbordet.

Flyttlasset gick från Lund strax efter påsk, och än har familjen inte packat upp allting, eftersom de kommer att se sig om efter ett eget mysigt trähus. Karin berättar att hon flyttat många gånger, studerat utomlands, gått serieskolan i Malmö och bott på landet utanför Tomelilla – med mera. I Lund kände hon att hon ville uppåt landet igen. Föräldrar och syskon finns i Falun, nio timmars bilresa från Lund, men bara fyra från Härnösand. Hon saknade naturen. Och vattnet:
– Jag saknade havet och det fanns inte något vatten i närheten i Lund. Man måste ta bilen till naturen. Jag ville komma närmare naturen, vänner och familj.
Karin tillbringade sina första åtta år i Sundsvall, men anknytningen till Härnösand var mest att hennes man, som är uppvuxen i Uppsala, hade många kompisar här.

Karin Didring Leksell

Eftersom Karin jobbat som frilans i över femton år är hon van att jobba hemifrån, så för henne var det inga större förändringar på grund av pandemin. Möjligen på så sätt att fler läser barntidningar, som hon ofta översätter eller layoutar. På hennes hemsida visas många tidningar, till exempel Nio-Fem där hon gör layout och hanterar bilder, och serietidningar som Ankeborgs samlarpocket, där hon sätter texten. Att sätta text beskriver hon som ett arbete som är befriande på ett sätt, trots att det är ganska mekaniskt att placera text i rutor:
– Då kan jag låta tankarna vandra, kanske lyssna på en podd samtidigt … Jag tycker det är skönt att göra så många olika saker, för jag blir lätt rastlös annars. Det jag kan sakna är tid för att hinna göra egna serier, men vi håller på att göra en Serienördens coronabok!
”Vi”, det är Karin själv och många andra namnkunniga serietecknare, som även varit med i antologier utgivna på hennes eget förlag Doob. Hon tänker sig en utställning i Härnösand med serier från boken när den kommit ut.
Karin berättar också att hon gärna skulle göra mer med möbler, göra om och renovera, och drömmer om ett hobbyrum i ett hus framöver.
Mycket av Karins arbete präglas av lekfullhet och glädje, till exempel hennes jobb med tidningar som My Little Pony, Greta Gris och inte minst hennes egna illustrationer som föreställer dalahästar som gör olika saker. Hemsidan kröns av en dala-enhörning, muntert skuttande ovanför molnen. Men hon jobbar också med tyngre ämnen, som en serieantologi med #metoo-tema.

En vanlig dag kliver Karin upp när dottern Alba ger sig tillkänna, ungefär klockan sex. Karin brukar gå med henne till förskolan och sedan börja jobba någon gång mellan åtta och halv nio. Hon är en riktig ”dagmänniska” och håller gärna vanlig kontorstid, vilket passar bra med dotterns tider. Hennes man är musiker, men jobbar just nu med lite allt möjligt på grund av pandemin.
Närheten till allt är något hon framhäver som det bästa med flytten:
– Här är så skönt! Utsikten från lägenheten, att se ut över havet och att kunna gå till allt – det är verkligen något som skiljer sig från att bo i Lund!

Finns det några fel på den nya staden då? Karin klurar en stund:
– Det är förvirrande med bilarna som åker runt och spelar hög musik på nätterna. Ibland vaknar vi av det. Jag är lite förvånad över att det är så, mitt i stan!
Det börjar bli dags att hämta Alba på förskolan. Karin och Daniel knallar iväg tillsammans. Hon ska även passa på att köpa en speciell sorts kattsand till ett projekt hon jobbar med. Från Hälge-tidningar till kattsand för att upptäcka sjukdomar hos katter, till layout av tidning om arbetsliv eller My Little Pony – ja, detta är en frilans som inte behöver bli uttråkad.

Karin Didring Leksell

Ålder 44 år.
Familj Daniel, 42, dottern Alba, 2
Bor Skeppar Karls gränd
Gör Redaktör, översättare, grafisk formgivare och illustratör. Driver även eget förlag.

Karins topp tre i Härnösand
  1. Att det finns så himla mycket vackra hus! Trähus, som i andra städer brunnit ner eller rivits.
  2. Sälsten, stranden som finns nära där vi bor!
  3. Havet — det kanske inte är någon överraskning, men att det är så närvarande.
Artikeln publicerades i Yippie 6-7 2021 på sidan 50