Kultur & nöje Yippie 2 2020

Hallå där… Kris Dybeck

Foto Pawel Maronski

Seriemakare vars album Crestfallen kom ut i månadsskiftet januari/februari.

I december 2017 skrev Yippie om Crestfallen. Då var ­planen att komma ut i mars 2018. Det blev tidigt 2020 i ­stället.
Vad har hänt på vägen?
– Oj, mycket! Varken jag eller tecknaren Luca Cakic hade gjort något sånt här tidigare så det var mycket som tog längre tid än vad vi hade räknat med. Jag hade skrivit ett manus på 24 sidor och tänkte att det skulle bli ungefär lika mycket i seriesidor, men det visade sig bli mycket mer och varken jag eller Luca ville tumma på kvaliteten. Det tog längre tid än planerat – jag har både hunnit byta jobb och vi har fått ett barn till – men det blev också en tjockare och matigare tidning än planerat.

Kris Dybecks serie Crestfallen

Hur kändes det att få det första exemplaret av tidningen och vad har du fått för respons?
– Väldigt bra respons, massivt positiv till innehåll och kvalitet. För egen del … det känns faktiskt helt surrealistiskt att hålla den i handen. Jag har ju inte tecknat och även om jag har haft nära kontakt med Luca så var det mycket som blev en överraskning även för mig när jag öppnade tidningen.
Projektet finansierades av privatpersoner via Kickstarter. Vilka har backat projektet?
– Vi tryckte 300 ex och ungefär en tredjedel av våra backers är från USA, en tredjedel från Sverige och en tredjedel från övriga världen. Det var rätt fränt att titta på adresslistan när vi skulle börja skicka ut tidningarna: Japan, Hawaii, Australien…
Vad händer nu?
– Manus för nummer två är faktiskt redan skickat. Men vi har väl lärt oss läxan – nu skissar vi upp tidningen i förväg och börjar jobba. Först när minst 50 procent är klart går vi ut med kickstartern. Målet är att komma ut vintern 2020/2021.

Artikeln publicerades i Yippie 2 2020 på sidan 16