Reportage Yippie 11 2013

Formtopp i Starred

Text Linda Saltin Foto Pawel Maronski

Fler bilder:

I en faluröd 1700-talsgård i Starred, med får och höns på gården, bor formgivaren Anna Zetterlund med familj. I hemmet kan det aldrig bli för mycket färg eller form enligt Anna. Här samsas loppisfynd med färgglada Gudrun Sjödéntapeter och Marimekkomönstrade dukar.
– Ni är varmt välkomna till Formskrubbens skaparglädje mitt i familjens Zetterlunds renoveringsröra, hälsar Anna Zetterlund.

Storrutigt och värme. Inne i hallen möts vi av färgglädje. Det storrutiga linoleumgolvet i grått, gult och vitt avger en härlig golvvärme som får våra småfrusna fötter att tina upp. – Det är ett stort hus, därför valde vi stora rutor på golvet. Eftersom hallen saknar fönster har jag valt en gul färg som både är välkomnande och lyser upp, säger Anna. När det gäller inredningen har David gett Anna fria händer. – Jag litar på henne fullt ut. Om hon säger att trappan ska vara bebisblå kan jag vara lite tveksam först, men i slutändan blir det alltid bra, säger David. Den mönstrade tapeten är från Gudrun Sjödén. Barnen brukar åka skateboard i hallen, hänga i ringarna eller mysa i kojan under trappan.

På en av Annas Zetterlunds egendesignade skärbrädor står ”Fem äro bjudna, tio äro komna, slå vatten i soppan och varen hjärtligt välkomna!”. Det känns som att det är en perfekt beskrivning av familjen Zetterlund, för när vi kommer körandes upp på gårdsplanen vinkar hela familjen och vi känner oss hjärtligt välkomna. Över den frostbitna marken går vi en tur in i fårhagen och tittar till familjens får.
– Davids föräldrar köpte grannfastigheten, så vi bor här tillsammans. Vi har verkligen utbyte av varandra. Fåren har vi haft sedan i våras. Jag har inte haft djur tidigare, drömmen är att kunna utveckla det ännu mer. Vi har höns också, säger Anna när sonen Jonathan, 13, matar några av fåren med hö.
– Jonathan är vår höns- och fårspecialist och lillebror Nisse är ägghämtare varje morgon.
Anna älskar också att odla och har ett grönsaksland.
– Jag gör det för att jag tycker att det är så roligt. Vi äter vår egen kål, spenat och rödbetor och så har vi ett superstort jordgubbsland. Det känns bra, säger Anna innan vi går in och lämnar kylan bakom oss.
– Gården som är från 1785 har dragiga golv, som vi håller på att byta ut. Nu har vi golvvärme i hallen och tvättstugan, så det är där vi värmer fötterna när det är kallt. Vi har bott här i två år nu. Det är mycket jobb med huset, men jag gillar att hålla på, säger Annas make David.
Det syns inte bara i inredningen att Anna är stilsäker och har ett öga för färg och form utan också inne i arbetsrummet där hennes företag Formskrubben, som hon startade 2004 håller till.
– Jag har haft illustrationsuppdrag ända sedan jag gick lärarutbildningen 1995, men då var det verkligen bara på sidan av lärarjobbet.
Men för ett år sedan ungefär började hon att trycka upp några av sina illustrationer på skärbrädor. Anna säljer skärbrädorna dels i sin webshop men också i flera butiker; Ångermanlands hemslöjd i Härnösand, inredningsbutiken Rummet i Sundsvall, Timrå Gårdsbutik och Svensk hemslöjd i Stockholm är de utvalda butikerna.
– Det har gått helt fantastiskt, flera hundra har de sålt på hemslöjden inne i stan, det är långt över vad jag vågat hoppas på, säger Anna ödmjukt.
Anna har också illustrationsuppdrag från olika förlag, men då är hon styrd av vad kunden vill ha.
– Men med skärbrädorna får jag göra exakt som jag vill. De som tycker om dem tycker om dem. Jag har en ganska naiv stil och älskar färger. Det får gärna vara mycket färg, men jag är mycket noga med hur jag kombinerar nyanser, kontraster och styrka i färgerna för att illustrationerna ska kännas harmoniska.
– Flera kunder under Korsmässomarknaden i höst sa att de blev så glada av att se mina saker och det är just vad jag önskar att man ska bli.

Mönster och färg. Bordet följde med huset och är gjort av en lokal snickare i Skjollsta. Duken är sydd i tyg från Marimekko. Mon Amie-kopparna från Rörstrand är nyproducerade. Ljusstake Paradisverkstan, köpt på Ångermanlands hemslöjd. Blomkrukorna är loppisfynd. Blommorna som hänger i lampsladden har Anna gjort av silkespapper. Skärbräda med bullar på, design, Formskrubben. Mjölk från Norrmejerier. – Det är viktigt att köpa närproducerad mjölk för att stödja mjölkbönderna häromkring, säger David.

I sin webshop Formskrubben säljer Anna tryck, kort, magneter och skärbrädor som hon själv illustrerat. Anna är precis är klar med den nya kollektionen som börjar säljas innan jul.
– Jag har gjort helt nya mönster och tryckt på både kuddar, skärbrädor och brickor i olika former. Och så blir det julkort också, säger Anna entusiastiskt och visar sina nya alster.
– Mina produkter tål att användas. Jag tycker att man ska kunna ha vackra och glada bruksföremål hemma och att man ska våga använda dem.
I köksfönstren trängs gummiträd, Doktor Westerlunds hälsoblommor och Mårbackapelargoner som Anna just klippt ned.
– När jag jobbar är jag faktiskt mest i köket. Jag är överallt och inte på ett ställe, säger Anna medan hon lägger upp hembakta bullar på en egendesignad skärbräda.

Vi slår oss ner runt det rymliga runda köksbordet som följde med huset.
– Vi fick det av de tidigare ägarna, de sa att bordet tillhör huset. Bordet är gjort av en lokal snickare i Skjollsta, det känns jättekul att vi fick det!
Och bordet används verkligen. Bordsskivan bär spår av lim, glitter och nagellack.
– Ibland råkar det fastna en liten barnteckning på bordet, men det gör inget, det här bordet får användas, säger Anna som målat bordet i en turkos färg.
På övervåningen är de gamla kilsågade originalgolven kvar berättar David.
– Men de är nog slipade för sista gången nu, säger han.
I kakelugnen sprakar en värmande brasa när vi går upp och kikar på övervåningen. Anna visar ett lapptäcke som hon sytt till Jonathan när han var liten och som nu Nisse tagit över. Ovanför Anna-Klaras säng hänger en sänghimmel från IKEA som Anna satt sin prägel på.
– Det tog lång tid innan jag offrade de här 70-talslakanen och gjorde vimplar av dem, säger Anna innan vi går in i Tingssalen som fungerar som familjens vardagsrum och syrum. Här finns en stor symaskin som Anna använder och en barnsymaskin som Anna-Klara syr med.
På golvet i rummet finns åtskilliga mängder med färgade bollar. Dem använder Anna när hon virkar mattor.
– Alla i familjen har hjälpt till att rulla bollarna, det blir som terapi, säger Anna.

Anna Zetterlund

Webshop formskrubben.shop.textalk.se
Blogg www.azetterlund.blogspot.se
Gör Lärare på Kastellskolan, ny föreståndare på Vävstugan från och med den 1 december, samt har egna företaget Formskrubben
Ålder 39 år
Bor På gård i Starred. Det är ett gammalt Tingshus. Vi har en sal på våning två som kallas för Tingssalen. Vi är inte färdiga nånstans – fast jag vet hur det ska bli!
Familj Maken David 37 år, Jonathan 13 år, Anna-Klara 4 år, Nils 3 år
Intressen Att sy och jobba med textil är ju verkligen mitt intresse. Att teckna, måla och trädgård tycker jag också mycket om!

Artikeln publicerades i Yippie 11 2013 på sidan 22