Kultur & nöje Yippie 12 2020

”Verken avslöjar mina tankar”

Text & foto Maria-Thérèse Sommar

Oscar Kaleva Karlsson är ganska ny i konstvärlden, men i år smällde det till rejält då han blev antagen till Liljevalchs Vårsalong på första försöket och i samma veva fick Göran Dahlbergs stipendium. Vi tittade in i konstnärens trädgård på Skeppsbron, där två hemlighetsfullt paketerade konstverk precis skulle skickas till Vårsalongen.

Även som Härnösandsbo är Oscar rätt ny. Han är född i Halland, bodde länge i Göteborg där han gick på konstskolan 2015–2017 och fortsatte utbildningen på Konsthögskolan i Stockholm. Till Härnösand flyttade han för ett och ett halvt år sedan, då hans sambo fick jobb som arkeolog på Länsstyrelsen.
– Vi trivs bra här. Jag är från landet och trivs i en mindre stad, där det är lättare att få kontaktnät. Folk hjälper varandra och det finns en möjlighet att jobba med konst var man än bor. I Stockholm var det kul och det fanns många möjligheter, men jag var mest i ateljén och jobbade.

Oscar fick kontakt med Staffan Westerlund, som hjälpte till med kontakterna i Härnösand, och lyckades fixa en verkstad direkt i Hernöverken. Att Oscar säger verkstad i stället för ateljé beror nog på att han arbetar så mycket med trä, både till skulptur och ramar som han bygger själv till sina broderier och målningar.
– Jag jobbar mest med smyckade tavlor, men ska bygga mer skulpturer. Material hittar jag till exempel i containers – jag köper i princip ingenting. Trä är mitt grundmaterial och jag skulle vilja bygga en hel dräkt i trä, byxor av trä och en mänsklig kropp i kuber!
De två paketen som är på väg till Liljevalchs innehåller trätavlor, en som kombinerar måleri med metalldetaljer och ett motiv med brännpenna.
– Det finns ingen röd linje i min konst, utan verken växer fram ur olika frågeställningar, sådant jag tänker på hela tiden. På sistone har det varit mycket cirklar, en symbol för evighet som jag filosoferar kring. Mitt uttryck är ganska abstrakt, med mycket mönster och färg. Ibland har verken titlar som kan avslöja mycket om vad jag tänker.
Just nu skapar Oscar inför sin utställning på Konsthallen i september och är pappaledig med dottern Varja. Han gör också mängder av pompombollar av garn, som senare kommer att smycka ett enda verk

Oscar Kaleva Karlsson

Ålder 35 år.
Familj Flickvännen Malin, dottern Varja 8 månader.
Bor Skeppsbron.
Gör Konstnär, åker skateboard.

Fakta/Vårsalongen
  • Vårsalongen är en jurybedömd utställning som äger rum varje år på Liljevalchs i Stockholm. Alla över 18 år kan ansöka till den.
  • Vårsalongen hade 4 093 ansökningar i år, varav 158 konstnärer valdes ut. Två av dessa kommer från Härnösand: Oscar Kaleva Karlsson och Linda Lasson.
  • 2021 fyller Vårsalongen 100 år.
  • Varje år har utställningen runt 100 000 besökare.
Artikeln publicerades i Yippie 12 2020 på sidan 12