Mat & dryck Yippie 10 2020

Det pekar uppåt för Freddes Mat

Freddes Mat på Kusthöjden tvingades säga upp alla sina sju anställda då covid-19-pandemin bröt ut. Nu är gästerna tillbaka och fyra personer är återanställda.
– Förra hösten hade vi haft ett rekordår och skulle nyanställa. Det var som att trycka på en knapp när pandemin kom. Det var bara att packa ihop och börja om från början. Men nu är jag optimist igen, säger ägaren Fredrik Öström.
Köket samarbetar med försvarsmakten på gamla KA5, och Freddes Mat drev också kafeterian i regionhuset och restaurangen på sjukhuset i Härnösand. Aktiviteterna på alla de tre ställena stoppade upp när pandemin bröt ut.
Planen på att bygga om köket blev skrinlagd då huvuddelen av verksamheten måste stängas ned i fem månader.
Ombyggnaden av köket blev uppskjuten, men en uppfräschning av restaurangen på Kusthöjden har gjorts. Nya möbler, fönster och gardiner är på plats.
Och Fredrik ser ett ljus i coronatunneln.
– Jag hoppas nu på en ombyggnad av köket och att kunna nyanställa på sikt. Det tar bara lite längre tid än jag hoppades innan coronan.
27. juli kom det nya rekryter på området och från 1 september har Freddes Mat släppt in fler matgäster i restaurangen. Det har dessutom dragits igång större idrottsevenemang på Högslätten, där arrangörerna köper matlådor och catering.
– Det rullar på. Det är inte exakt samma tryck som tidigare men det kommer att bli bra igen, säger Fredrik.

Artikeln publicerades i Yippie 10 2020 på sidan 32